През август, когато доматите са най-вкусни, а желанието ни за готвене се свежда до "минимум усилия, максимум резултат", няма как да не се сетим за една прочута класика. Салата "Капрезе" е толкова семпла, колкото могат да бъдат само най-великите неща.
Домати, моцарела и босилек. Това са трите основни продукта. И зехтин, сол и пипер, разбира се. Струва ни се, че тази комбинация е стара колкото света. Но това май не е точно така, а произходът ѝ е неизвестен, четем в The Big Apple.
Салата от Капри или Капрезе (Insalata Caprese) става популярна някъде в началото на едва 70-те години - нищо че мнозина смятат, че жителите на остров Капри и региона около Неапол винаги са се хранели с домати и моцарела.
Източник: GettyImages
Родената край Неапол София Лорен пише за салатата от моцарела и домати в книгата си "В кухнята с любов" (1972 г.), че много би искала да знае кой е измислил комбинацията, която се за нула време се превърна в класика.
Най-вероятно салатата е измислена през първата половина на ХХ век. С нейния произход се свързват няколко души. Говори се за патриотично настроен зидар, който изобретил салата с цветовете на италианския трикольор, споменава се името на поета Филипо Томазо Маринети, както и на египетския цар Фарук (1920-1965 г.).
Истината е, че тази салата показва най-доброто от Италия, защото в нея най-важните са продуктите. Те трябва да са наистина най-добро качество.
Източник: iStock
Сочни, зрели и сладки домати, първокласна моцарела, нежни листа пресен босилек, които се откъсват от стеблата ръчно, а не се режат с нож. Зехтинът трябва да е най-високо качество, той ще смеси със сока от доматите, малко сол и прясно смлян черен пипер.
Това е и нашият съвет - като ползваме най-качествените продукти, да подредим в чинията шайби моцарела и домати, да ги украсим с босилек и да овкусим. Просто, но съвършено.
Никакви готварски умения, никакво губене на време, само лятно мързелуване и безвремие на корем.