Изключително рядък, пурпурно-розов диамант, е продаден на търг в Женева за 26,6 милиона швейцарски франка в сряда (11 ноември), предаде Reuters. Аукционната къща Sotheby's определя скъпоценния камък като "истинско чудо на природата".

Диаманти за милиони в нощта на Оскарите

Диаманти за милиони в нощта на Оскарите

Кои бяха най-диамантените звезди

Добит от руския производител на диаманти Alrosa през юли 2017 г., той е изрязан от най-големия розов кристал, откриван някога в страната.

Диамантът "Духът на розата" е кръстен на спектакъл, изпълняван от Ballets Russes (Руски балет) и легендарният му танцьор Васлав Нижински през 1911 година.

Досега ослепителният минерал е показван в Хонконг, Сингапур и Тайпе.

Преди продажбата му, Sotheby's изчислява, че безупречният овален скъпоценен камък може да донесе между 23 милиона - 38 милиона долара.

Наддаването започва от 16 милиона долара и приключва на 21 милиона долара, плюс комисионната. Купувачът е давал своите оферти по телефона, тъй като е пожелал е да остане анонимен.

Ръководителят на търга и експертът по бижута Беноа Репелин, заявява, че този диамант и продажбата му поставят рекорд. Камъкът с тегло 14,83 карата е най-големият розов диамант в този цветен клас, който някога е бил предлаган.

През последните години цветните скъпоценни камъни се ценят особено високо като клас активи сред най-богатите кръгове, а розовите диаманти с високо качество са най-голямата възможна скъпоценност.

В началото на ноември обаче, мината Argyle в Западна Австралия, която е световен лидер в добиването и предлагането на розови диаманти, спря производство поради изчерпване.

След тази новина Тобиас Корминд, управител на водещата онлайн диамантена бижутерска къща в Европа 77 Diamonds предвижда, че "късметлията купувач би могъл да спечели от покачващите се цени на розовите диаманти през следващите години, тъй като сега те станаха още по-редки."

Естествено оцветените диаманти притежават специфична решетъчна структура, която пречупва светлината по начин, който образува цветни, а не прозрачно-бели камъни.