Когато пилотът на малкия самолет модел Чесна 208 (Cessna 208) се качва на борда, едва ли е предполагал, че не той, а един от пътниците ще трябва да приземи машината. По време на полета от Бахамите до Флорида обаче му прилошава и припада. Ситуацията, за щастие, се развива благополучно.

Антонов Ан-225 Мрия - най-големият украински самолет в света и какво знаем за него

Когато войната унищожи най-големият самолет в света

Какво знаем за украинския Антонов Ан-225 Мрия

Това става възможно благодарение на взаимните усилия на единия от пътниците - Дарън Харисън, и на диспечера Робърт Морган.

Разговорът помежду им по време на случката е записан и от него става ясно, че на борда се е развила "сериозна ситуация".

Пътникът успява да се свърже с контролната кула, от която се следи въздушното движение, и обяснява, че пилотът е изпаднал в безсъзнание. През това време диспечерът Робърт Морган е в почивка, но когато негов колега го информира за тревожната ситуация, веднага се захваща обратно за работа. И използвайки карта на пилотската кабина на самолета, започва да дава инструкции на пътника как да управлява.

Първоначално Дарън Харисън, който няма какъвто е да било опит в пилотирането, а е просто обикновен пътник, е трябвало да насочи самолета към пистата, да намали мощността и да го спусне за кацане.

Докато следва всички тези стъпки, той успява да запази пълно спокойствие и съвсем успешно да изпълни мисията си да спаси полета, пише BBC.

Снимка 574514

Източник: iStock

На борда на малкия самолет е имало само още двама души. Това обаче изобщо не омаловажава действията на Харисън - все пак е пътник, при това без каквито и да било познания за летене. Но пък смелостта, която показва, е достойна за аплодисменти.

Emirates, Airbus A380, Бурж Халифа и една нетрадиционна реклама

Рекламата, заснета на върха на света

Определено е впечатляваща

Като тези, които българите сме си превърнали в традиция при кацането на всеки самолет, на който се качим.