Най-големият самолет в света, товарният Антонов-225, известен като Мрия (Мечта на украински) е бил унищожен от руските военни сили, съобщават от CNN. Това се случва, докато самолетът е оставен за ремонт в хангар на летище в Гостомел близо до Киев.

Брайън Кокс, Майкъл Дъглас, Ел Фанинг, Тайлър Пери, SAG Awards и позицията им за войната в Украйна

Актьорите, които подкрепиха Украйна

По време на церемонията SAG

Възстановяването на самолета ще отнеме повече от пет години ще струва над 3 милиарда долара, се казва в изявление от неделя, 27 февруари, на Укроборонпром. Мрия донякъде е символ на авиационните способности на Украйна и една наистина забележителна машина. Ето и какво знаем за Антонов Ан-225 Мрия.

Самолетът е уникален по рода си. Той е с дължина 84 метра и може да транспортира до 250 тона товар със скорост до 850 километра в час. Шестте турбореактивни двигателя създават обща тяга от 1377 kN, което го прави най-мощния самолет на Земята. Мрия е проектиран и конструиран да пренася съветската совалка "Буран", но впоследствие е изоставен поради липса на средства.

Снимка 565390

Източник: iStock

Първоначално построен като част от съветската авиационна програма, Ан-225 прави първия си полет през 1988 г. След падането на Съветския съюз самолетът прекарва 13 години в престой на земята, без да изпълнява никаква функция. Той обаче прави своя тестов полет през 2001 г. в Гостомел, на около 20 километра от Киев и оттогава е в движение.

Снимка 565391

Източник: iStock

Самолетът се експлоатира от украинските авиолинии Антонов за товарни полети и е много търсен по време на началото на пандемията на Covid. Според уебсайта на Антонов, самолетът може да достави изключително тежък извънгабаритен товар до всяка точка на земното кълбо. За да излети без товар, самолетът се нуждае от писта с дължина 2400 метра.

Характерната особеност при Ан-225 са дебелите криле, които увеличават подемната сила и горивния резерв. Товарното му отделение представлява помещение с дължина 43 метра и може да поеме големи и като обем, и като тежест товари, като например 5 танка, 50 леки коли и 8 двуетажни автобуса.

Снимка 565389

Източник: iStock

Самолетът може да зареди до 280 тона гориво. За да си представим невероятния му мащаб, нека кажем, че заема мястото на два Боинг 747, паркирани един до друг. По обща оценка цената на самолета към 2005 г. е 300 милиона долара.

Илон Мъск, войната в Украйна, интернетът от Starlink, Международната космическа станция и обещаната помощ

Когато Илон Мъск помага и на украинци, и на руснаци

Бързата реакция на милиардера

Мрия е поставил 124 световни и 214 национални рекорда за скорост, надморска височина и тегло към надморска височина. През 2010 г. Ан-225 превозва най-дългия товарен предмет в историята на въздушния транспорт. Две остриета на вятърни турбини по 42,1 метра всяко са доставени по въздух от Китай до Дания за специални тестове, пишат от NDTV.