Роб Грийнфийлд е човек, за когото вече сме разказвали. Направихме го, когато стартира инициативата му да отглежда и засажда храна в чужди дворове в САЩ.

Човекът, който се храни само от градините на съседите си

Човекът, който се храни само от градините на съседите си

Най-добрият пример винаги е личният

Роб е еко активист, инфлуенсър, лектор и е типичен пример за това, че на човек не му трябва много, за да е щастлив, здрав и успешен.

Причините отново да говорим за него са две.

Снимка 468739

Източник: Instagram / Rob Greenfield

Първата е, че през изминалите 12 месеца Роб успя да направи нещо, което на пръв поглед изглежда невъзможно. А именно, в продължение на една година да не дава нито стотинка за храна или лекарства, и да се храни само с продукти, които е отгледал сам, дадени са му от някои или е намерил в някоя кофа.

Човекът не е клошар или бездомен, а експериментът му бе по-скоро за обществено назидание в контекста на милиардите тонове изхвърлена храна всяка година.

Храната на боклука, тоновете хранителни отпадъци и колко е сериозен всъщност проблемът

Храната на боклука, вместо в чинията

Стряскаща статистика

Втората причина е, че Роб наскоро е започнал поредно ново предизвикателство, което е без краен срок.

Американецът е решил да се освободи от всичко излишно и е запазил за себе си само 44 вещи, с които възнамерява да живее занапред.

С тази си идея Роб цели да действа като "балансираща тежест" на крайно консуматорското западно общество, да опрости живота си още повече и да разпространява минимализма като здравословен начин на живот.

Снимка 468741

Източник: Instagram / Rob Greenfield

Припомняме, че Роб не разполага с банкови сметки, няма застраховка и не се осигурява. Живее в малка къща, създадена от самия него, в двора на негов приятел.

Роб признава, че лайфстайлът и решенията му са "крайни и радикални", но смята, че също толкова крайни и радикални са проблемите, пред които е изправено обществото в глобален план.