"Баба е като мама, но готви по-вкусно и не ми се кара въобще", са точните думи на тригодишната ми дъщеря, когато я помолих да опише какво е за нея баба ѝ. И аз самата не бих могла да го кажа по-добре, защото бабите реално са истинска благословия и всеки, който е имал щастието да изпита тази силна връзка, го знае. Освен това бабите са и голяма помощ за родителите, защото винаги са на разположение, когато имаме нужда.

За съжаление не всички имат късмета да разчитат на помощта на баба или дядо. За радост обаче отскоро се появи услугата Rent-a-baba, благодарение на която, ако нямаме, можем да си ги наемам.

Rent-a-baba е онлайн платформа, в която се срещат две страни - младите семейства, търсещи помощ за отглеждането на своите деца, и възрастните хора, които могат да предложат различни услуги според собствените си възможности.

Зад Rent-a-baba стоят Стела и Здравко Балджиеви - партньори в живота, което се справят сами с отглеждането на двете си деца. На 35 години, двамата имат различни професии и интереси, но са обединени от желанието за здравословен начин на живот, запалени са по спорта и постоянната динамика, в която обичат да живеят.

Снимка 640973

Източник: Личен архив

Стела е фрийлансър, редовен докторант към Университета по хранителни технологии и блогър. Тя е човекът с идеята, който стои зад всяка една дума, написана в платформата. Отговаря и за комуникацията с всички заинтересовани страни и участници.

Името Rent-a-baba обаче избира Здравко - треньор по стрелба с лък, майстор на спорта и национален състезател с опит в благотворителни инициативи и отговорен за всички административни, счетоводни, юридически и други дейности, свързани със семейното начинание.

Пламъчето на хрумката за наемането на баби започва да гори в Стела още в началото на пандемията. Труден период за всички ни, по време на който разбрахме колко негативи може да има социалната изолация.

"Това даде отражение на почти всички аспекти от ежедневието и липсата на помощ и социални контакти бе особено неприятна - и за млади, и за стари", споделя Стела.

Тогава родителите се оказаха затворени вкъщи с деца с нужди за внимание и игра, а едновременно с това те имаха потребност от тишина, за да могат да продължават да изпълняват работните си ангажименти. От друга страна, възрастните хора се "капсуловаха", от страх за здравето си, което ги направи още по-самотни.

Снимка 640972

Източник: Личен архив

Като добавим и факта, че все повече млади семейства избират по-големите населени места за своята реализация, или дори други държави, Стела отчита видимата нужда от една такава посредническа организация. За да превърнат идеята за Rent-a-baba в реалност обаче, Стела и Здравко се изправят пред немалко предизвикателства. Първото се оказва бюджетът.

"Когато се захващаш с дейност, която няма да носи приходи, е нужно да се съобразиш с наличните ресурси", споделя Стела, като признава колко трудно им е било да намерят IT-специалист или фирма. Причината е, че за да изработят платформата, повечето искат суми, вариращи между 15 000 и 20 000 лв., което е непосилно за тях.

Serdica Riddles - новото мобилно приложение за тайните на антична Сердика

Всички тайни на антична Сердика - на клик разстояние

Serdica Riddles - новото мобилно приложение, което ни кара да се почувстваме като туристи в собствения си град

Но както се казва: "Има ли желание, има и начини", а Стела и Здравко само го доказват. Защото когато човек иска да направи нещо полезно и вярва в каузата си, може да го реализира и с малко - или пет пъти по-малко, както е техния случай.

"Вярно, платформата е далеч от функционалностите, които първоначално бяха предвидени, но все пак работи и със сигурност в даден момент ще се появи спонсор, който да помогне за нейното оптимизиране."

Снимка 640971

Източник: Личен архив

Освен средствата, друго предизвикателство се оказва основаването на фондация. Реализирането на благотворителна инициатива изисква по-различно осчетоводяване от стандартна фирма, което доста забавя процеса на стартиране.

И все пак, Rent-a-baba вече е факт. За да използваме платформата, е необходимо просто да попълним нужната информация - две имена, телефон, имейл (ако има), населено място и кратко описание какво предлагаме или търсим с бутона "Включете се". Възрастните дами и господа може да опишат своите положителни качества, опит, възраст, да изпратят и снимка, ако желаят.

Сайтът работи с няколко категории. В "Баба ще ги гледа" се поместват обяви на хора, които са готови да предложат услугите си за почасова грижа, водене и взимане от учебно заведение, разходка и т.н.

"Баба ще изпрати" е секцията, която "приема" всякакви плетива, ръкоделия, плодове и зеленчуци от собствена градинка, както и всичко, което пенсионерите изработват и могат да предложат.

Снимка 640974

Източник: Личен архив

Както можем да се досетим, в "Баба ще ви сготви" се публикуват обяви на хора, които с радост биха приготвили нещо вкусно по предварителна заявка, но само след осигуряване на продукти или сума за пазаруване.

Има и секция "Мама търси баба", в която попадат всички, търсещи помощ с конкретни изисквания. Тя е много подходяща за онези дами и господа, които не желаят да се регистрират или се затрудняват да го направят. Те сами могат да разгледат наличните търсения и да се свържат със съответния човек.

В момента Rent-a-baba може да се използва във всички населени места, където има желаещи. Дори има потребители, които предлагат своя селски двор - да покажат на децата къде се отглежда храната, как се грижат за животните и т.н.

"Микробитки", Ивана Александрова, Ади и настолната игра, която образова децата за вирусите

"МикроБитки"-те на едно 6-годишно момче

Ивана Александрова за идеята, трудностите и реализацията на настолната игра по идея на сина ѝ Ади

Какви са критериите, които "бабите" трябва да покриват?

Умишлено не публикуваме точни изисквания за възраст, защото има хора, които стават баба и дядо в различен етап от живота си. Освен това пенсионирането може да се случи на различна възраст, след натрупване на стаж или по болест - и това може да варира в много широки граници. Ето защо приемаме кандидатури на всички онези, които са изгледали своите деца и вече имат или си мечтаят да имат собствени внуци. В замяна те могат да предложат опит и отношение, които младите родители все още нямат.

Няма да върнем нито една дама, която е станала баба на 45 г., макар и да е много далеч от официалната възраст за пенсиониране, но отказваме регистрации на студенти или хора на 20-30 години, които имат свободно време и търсят нови възможности.

Нашата цел е да намерим баба за всяко дете, което си няма по една или друга причина, искаме да осигурим онази по-специална връзка, която само човек с богат житейски опит може да предложи. Освен това искаме да подпомогнем възрастните, които имат право да извършват трудова дейност и които в условията на постоянна инфлация имат нужда от повече средства.

Снимка 640970

Източник: Личен архив

Кои са трите качества, които отличават вашата платформа?

Първото е нежеланието за генериране на приходи. Като родители не бихме таксували нито едно семейство, защото предпочитаме нашата комисиона да бъде използвана от хората да купят нещо за децата си. Няма да таксуваме и възрастните за реализираните от тях приходи, защото бихме предпочели да купят нещо за собствените си внуци.

На второ място - ние имаме кауза и вярваме в нея. Мотивите ни са безкористни. Много ни се иска с този проект да покажем на хората, че могат да правят добро и с наличното. Обществото ни има нужда от каузи - човешки, лични, изпитани и изстрадани. Щом ние можем, значи и други могат.

Третото е, че нашият проект има душа. Ние си говорим с хората. Изслушваме ги, разбираме проблемите им, търсим заедно решение. Винаги се стремим да им кажем по някоя добра дума. Вече всички станаха толкова забързали и съсредоточени в себе си, че започнаха да забравят, че някой някъде има нужда от усмивка и добро отношение.

Какво е посланието, което се стремите да отправите с Rent-a-baba?

Посланието ни е, че можем да бъдем семейства и без кръвна връзка. Можем да подадем ръка и да помагаме на хората, които са дали всичко от себе си, за да отгледат нашето поколение. Те имат какво да дадат на децата ни.

Какви са наблюденията ви до момента относно търсенето и предлагането на услугите в платформата?

Търсенето определено е по-голямо от предлагането. В София нуждата от подобна инициатива се оказва особено висока. Наскоро с нас се свърза една дама, която беше разстроена от факта, че всички кандидати, на които е позвънила, са били вече заети. Това нас ни радва особено много, разбира се, но от друга страна се надяваме повече хора да се включат в проекта, защото явно има немалко семейства, нуждаещи се от помощ.

От гледна точка на предлагането, можем да се гордеем, че в проекта участват изключителни личности - хора на изкуството, уредници на музеи, акушери, педагози, а мнозина могат да се похвалят, че през ръцете им са минали няколко внучета, дори правнучета.

Снимка 640975

Източник: Личен архив

Най-големият комплимент, който се получили до момента за Rent-a-baba?

Една дама ни беше написала следното: "Вие сте вдъхновение в най-чист вид." Тези думи определено много ни стоплиха, на фона на негативната вълна, която се изля върху нас. Имаше редица коментари, които ни обвиниха в цинизъм, желание за експлоатация на възрастните и използвачество, източване на европейски фондове и какво ли не.

Ние обаче продължаваме да стоим зад думите си, че няма да таксуваме нито една българска майка и нито един пенсионер, а просто желаем да ги свържем, за да си бъдат взаимно полезни. Имаме кауза и няма да се откажем от нея.

Радваме се, че ежедневно получаваме благодарности и адмирации. Особено ни е приятно, когато някой ни напише, че и на него му е минавала подобна идея, но не е имал куража да я осъществи. Но най-силно ни мотивират нашите собствени родители, които вярват в нас и ни казаха, че се гордеят с това, което правим.

Какво предстои за Rent-a-baba?

Много се надяваме тя да се развие. Искаме да оптимизираме сайта, да има повече функционалности, опции за сортиране, известяване и наличие на онлайн система за резервация на услуги. 

Освен това работим върху създаването на уютно местенце, в което да можем да организираме срещи на живо между нашите участници и дечицата, които си нямат баба и дядо, а копнеят за ласка и любов.

Снимка 640976

Източник: Личен архив

А какво е бабата лично за вас?

Богатство. Да имаш живи баба и дядо означава да се докоснеш до един друг свят. Това са различни игри, приказки, разговори и всевъзможни дейности, които родителите не могат да ти предложат. Хората, които са прекарвали време с баба и дядо, пазят специални спомени цял живот и винаги се връщат към тях с усмивка.