Пандемията преобърна живота на хората по целия свят и безспорно се отрази на всички ни. За някои минаването в режим "работа от дома" бе добро решение, за други - истинско наказание. Но може би едни от най-потърпевшите от всички се оказаха децата - за много, от които беше наистина трудно да разберат какво точно се случва.

Някои малчугани обаче се възползваха от изолацията, за да развихрят въображението си и да създадат нещо хем забавно, хем образователно. Като 6-годишният Ади от София. Останал затворен вкъщи в пика на пандемията, той сам измисля правилата за игра с карти, свързана с вирусите. Няколко седмици по-късно се появят и първите рисунки на героите от играта му.

"Като цяло темата беше изключително актуална за него. Дори "издаваше" вестник за мерките срещу коронавируса", споделя майка му Ивана Александрова.

Комбинирайки първоначалната идея на Ади за играта с последвалите рисунки, тя решава да им вдъхне живот. Така поставя началото на семейния бизнес Спунк и първата му рожба - настолната игра "Микробитки". За да добие играта настоящия си финален вид обаче, Ивана доразвива идеята на сина си, прави различни тестове и променя многократно правилата.

Снимка 595167

Източник: Личен архив

Тъй като целта на "Микробитки" е да надвиеш микро нашествениците, които постоянно атакуват, оттам някак естествено идва и името ѝ. То съдържа и обобщаващото наименование "микроби", което често използваме и за вирусите, "макар че технически те не попадат в тази категория, поради неспособността си да съществуват самостоятелно".

За да пренесе рисунките на Ади в настолна игра, Ивана се доверява на Анна Георгиева, която е автор на цялото графично оформление. Двете се познават от съвместната им работа преди години в една от големите рекламни агенции - тя като арт директор, а Ивана като акаунт мениджър.

"Когато Ади вече се "нарисува", Ани създаде геройчетата, като микс от елементите на останалите рисунки, добави няколко нови и оформи всичко като дизайн."

Снимка 595168

Източник: Личен архив / Polina Ilieva Photography

Към жужащото детско въображение се присъединява и синът на Ани - Илия, който се включва със страхотни предложения за логото на Спунк. То пък е във формата на бръмбар.

Що се отнася до правилата на "Микробитки", те са прости. Участниците стартират с по шест карти. Всеки ход се състои в изиграването на една (или две) карти и изтеглянето на нова за всяка изиграна карта. Сред картите обаче дебнат "вируси", от които трябва да се пазим. Правим го с помощта на "герои", които ни защитават от тях. Някои карти трябва да се комбинират, за да имат ефект, други имат техни си специални "сили".

„Кукер“ - играта, в която оживяват българските митове, легенди и история

Да си играеш с българската история, митове и легенди

Даниел Николов за идеята и за посланието на настолната игра „Кукер“

"Всъщност механиката следва логиката в реалния живот. Можеш да се предпазиш от вирус с маска и сапун, например, но трябва да имаш и двете карти в ръката си. Другата такава двойка са болницата и лекарството - за да се защитиш, трябва да имаш и от двете."

Предпазват ни още картите карантина и имунитет. Последният може да бъде висок, среден или нисък и се отразява на броя карти в ръката ни.

Снимка 595169

Източник: Личен архив

Ваксината пък е единствената карта, която може да защити и останалите играчи и върви с бонус размяна на някоя от по-слабите ни карти.

Както споделя Ивана, в "Микробитки" има доза късмет, но и доза стратегия - картите трябва да се играят така, че да имаме с какво да се защитим възможно най-дълго. Останем ли без карта, с която да противодействаме на вируса, отпадаме. Печели последният, останал в играта.

"Цар на историята", "Абордаж" и една настолна игра за българската история

Как се става цар на историята

Ученици използват българската история, за да създадат настолна игра

Въпреки че "Микробитки" е предназначена за 6+ години, Ивана смята, че и по-малки деца биха се справили.

"На Board Game Fest Чавдар, когато представихме играта за първи път, играхме с едно детенце, което по спомен дори нямаше навършени 5 г., а много я хареса и се справяше чудесно. Едно момченце на 9 г. пък играеше по-бързо от мен", споделя майката на Ади за образователната и забавна игра на сина си.

Снимка 595173

Източник: Личен архив

На какво ни учи "Микробитки?

Отчасти на хигиена, отчасти да вярваме в науката. Много се говореше за всички тези неща навсякъде. Доколко беше успешно, е друг въпрос. Но нашата идея по-скоро беше да пречупим темата през детския поглед, защото за тях случващото се беше интересно и вълнуващо по един техен си начин.

Провокирахме Ади да помисли как биха изглеждали други вируси, като показвахме и четохме за някои - като бактериофагите, например. Така се получи много колоритна банда от вируси, която провокира децата да искат да научат повече за тях. До голяма степен играта отразява реалността, така че ни учи как да се предпазим. Правим го като от една страна следваме знанията, които човечеството е натрупало за тези микроскопични създания през годините, а от друга - и скорошния ни опит с пандемията.

Снимка 595172

Източник: Личен архив

С какви трудности се сблъскахте при реализацията на играта?

Нещо, на което много държахме, беше производството да е възможно най-природосъобразно. За тази цел избрахме да използваме най-щадящите материали - картите и листовката с правилата са изработени от рециклиран картон, а кутията от FSC- сертифициран, като всичко е с UV покритие.

Избрахме да се доверим на българска печатница, за да спестим от емисии от транспорт. Но тук идва моментът, че всичкият този картон е внос, а и, за съжаление, цената на производството у нас при същите параметри е значително по-висока от това, което можем да постигнем извън България.

Това е нещо, което все още премисляме за бъдещите ни проекти. Обмисляме други игри и книжки, които смятаме, че липсват на нашия пазар. Надяваме още с началото на следващата година да започнем работа и по някои от тях.

Снимка 595171

Източник: Личен архив

Къде можем да намерим "Микробитки"?

Забавянето ни с производството се отрази и на разпространението на играта, но в рамките на месеца очакваме вече да може да я откриете както на нашия сайт spoonk.bg, така и в Ozone.bg и в някои физически обекти. Ще споделяме информация на Facebook и Instagram страниците ни.