Нощта на театрите е добре позната на всички почитатели на сценичното изкуство международна инициатива, която се провежда в цяла Европа. Вече от 12 години България също е част от инициативата, която в рамките само на няколко часа събира стотици културни събития.

Нощ на театрите 2023 - ето какво да очакваме от 11-ото издание на събитието

Задава се поредната Нощ на театрите

„Под властта на театъра всяка роля е различно царство“

Доказателство за мащабите на Нощта на театрите и силния интерес към нея, е броят на зрителите, които са се включвали. За изминалите издания у нас досега публиката наброява повече от половин милион души.

По традиция театралното изкуство завладява сцените в десетки държави в Европа през всяка трета събота от месец ноември. А тази година датата, на която ще се проведе събитието, се пада 16 ноември. За българското издание организаторите този път са избрали основното послание да бъде "Изправени пред сянката".

Снимка 677722

Източник: Фондация „Арт Проджектс“ / фотография Клементина Петрова

Творчески директор на 12-ата Нощ на театрите е Александър Таралежков. За концепцията той споделя:

"Юнг ни учи, че сянката представлява онези части от личността, които често отхвърляме или игнорираме. В българската традиция вграждането на сянката символизира оставянето на нещо лично и скъпо в основата на здание, за да му се придаде сила и дълголетие. Тази концепция е прекрасен паралел с присъствието на сцената, където всеки изпълнител оставя част от себе си във всяко представление. Пък и комбинативно тези две концепции работят така математически: Отхвърляне=Сянка=Ценност. Тоест намираме стойност в това, което отхвърляме. И нека посланието "изправени пред сянката" да ни напомня, че истинската сила идва от приемането на цялото ни същество - с всичките му противоречия и дълбочини".

Снимка 677719

Източник: Фондация „Арт Проджектс“ / фотография Клементина Петрова

Както и през предходните години, зад инициативата застават много любими на българската публика творци. Сред посланиците са режисьорите Галин Стоев, Диана Добрева, Явор Гърдев, Антон Угринов, драматургът Александър Секулов, както и актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Деян Ангелов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Мартин Димитров, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева.

Снимка 677720

Източник: Фондация „Арт Проджектс“ / фотография Клементина Петрова

Ще се присъединят също и прима балерината Марта Петкова, както и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те, освен като гости в традиционния Live Cam, ще се включат и в емблематичния фотографски проект "Нощни персонажи".

Нощ на театрите 2023 - какво знаем за единайстото издание на събитието досега

Какво обедини Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Луиза Григорова-Макариев и Радина Кърджилова

Подвластни на Нощта на театрите

Нощ на театрите 2024 е на 16 ноември, а повече информация за събитието има тук.