Зимните олимпийски игри в Пекин започват в петък, 4 февруари, и вече по-голямата част от делегациите са в китайския град. Докато свикват с необичайните условия в олимпийското село, наложени заради пандемията, бе разпространено едно интересно предупреждение, което са получили част от тях.

Климатичните промени, Зимните олимпийски игри и какви са прогнозите за бъдещето на спортния форум

Бъдещето на Зимните олимпийски игри е под въпрос

Каква е заплахата

Властите в няколко държави като Великобритания, Германия, Нидерландия, САЩ и Канада са посъветвали спортистите от своите делегации да оставят личните си смартфони, лаптопи и таблети у дома и дори са им осигурили други устройства, които да ползват по време на престоя си в Китай, а след това да унищожат.

Причината за тази мярка са съмненията, че олимпийците могат да бъдат следени от китайските власти, както и да станат жертва на изтичане на данни. Все пак, изборът си остава личен, но надали някой няма да се вслуша в препоръките.

Снимка 561846

Източник: GettyImages

Особено на фона на последните разкрития на изследователската организация Citizen Lab, която предупреди, че приложението My2022 Health, което всеки от участниците в игрите трябва да инсталира и ползва, се оказва доста податливо на хакерски атаки и има редица слабости в сигурността и криптирането на прехвърляната информация, предава BBC.

Освен това приложението има вграден списък с "цензурни ключови думи" и "политически чувствителни" изрази, които ако някой спортист използва, вероятно могат да му навлекат неприятности.

Нина Добрев, Шон Уайт, Зимните олимпийски игри и как актрисата подкрепя половинката си

Подкрепата на Нина Добрев за Шон Уайт

И минутки за реклама

От китайската държавна медия Global Times пък отхвърлиха опасенията относно приложението, заявявайки, че "цялата лична информация ще бъде криптирана, за да се гарантира поверителността".