Номинациите за Оскари 2024 станаха ясни вчера. Изненадите обаче не са никак малко и съвсем естествено, веднага започнаха да се обсъждат. Реакциите от страна на номинирани, критици и киномани също не се забавиха.

Оскари 2024 - ето кои са номинираните

Eто и кои са номинираните за Оскари 2024

Церемонията по раздаването на наградите е през март

Ето и кои са най-големите изненади (както хубавите, така и лошите), които цял Холивуд обсъжда от вчера насам.

За филма "Барби"

"Барби" несъмнено е едно от киносъбитията на изминалата година. Доказва го и печалбата на филма в бокс офиса. Това обаче явно не е достатъчно, за да впечатли Академията, която остави режисьорката Грета Гъруиг без номинация.

Следващата лоша изненада за филма е, че другата жена, която има заслуги за успеха му, Марго Роби, също не получи номинация в категорията за най-добра актриса в главна роля.

От положителната страна на нещата обаче, за най-добра актриса в поддържаща роля ще се бори колежката ѝ Америка Ферера.

Друг актьор, който очевидно се е харесал на Академията с изпълнението си в "Барби", е Райън Гослинг, който ще се бори за Оскар за най-добър актьор с ролята си на Кен.

За филма May December

May December е един от най-скандализиращите филми от 2023 г. и заслужено попада сред номинираните. Въпреки че има шанс да спечели Оскар за най-добър оригинален сценарий, което е хубавата изненада, актьорите в основните роли неочаквано остават пренебрегнати.

Още с прожекцията си на филмовия фестивал в Кан Натали Портман, Джулиан Мур и Чарлз Мелтън бяха силно аплодирани за изпълненията си, но липсата на номинации за Оскар определено е лоша изненада. За съжаление нито един от тях не е сред избраните съответно за главна и поддържащи роли.

За филма "Убийците на цветната луна"

Драматичният епос на Скорсезе е фаворит на критиците, но явно не и актьорската игра на Леонардо ди Каприо. За ролята си на племенника на влиятелния фермер Ърнест, който се омъжва за заможна индианка, актьорът няма да може да си бори за Оскар за най-добър актьор.

В тази категория номинирани са Брадли Купър (Maestro), Килиън Мърфи ("Опенхаймер"), Пол Джамати (The Holdovers) и Джефри Райт (American Fiction).

Друга лоша изненада за "Убийците на цветната луна" е липсата му на номинация и в друга важна категория - тази за най-добър адаптиран сценарий, пише Entertainment Weekly. Филмът е безиран на едноименната книга на Дейвид Гран.