Тази седмица излезе една автобиография, която бързо би рекордите за най-бързо продавана нехудожествена книга - Spare на принц Хари. Докато чакаме евентуалното й издаване на български, поглеждаме към три други биографични книги.

"Коко Шанел. Животът на една легенда"

Chanel един от най-известните брандове в света. Каква обаче е историята зад една от най-успешните модни марки в света? Джъстин Пикарди ни води години назад до манастира, където израства малката Габриел Шанел до прословутата улица "Камбон", където се раждат някои от най-знаковите й модели дрехи, аксесоари и парфюми.

Снимка 602296

Източник: Колаж / Enthusiast

Книгата обещава да е най-пълната и истинска история на Коко, базирана на проучвания и интервюта с роднини, служители и познати на дизайнерката.

Изд. Enthusiast, 40 лв.

"Опенхаймер. Американският Прометей"

Докато очакваме филма за наречения баща на атомната бомба Опенхаймер с участието на Килиън Мърфи в главната роля, на български се появява и книгата, на която е базиран филма на Кристофър Нолън. Биографията на Кай Бърд и Мартин Шъруин неслучайно е удостоена с "Пулицър" заради задълбоченото изследване на живота и делото на Роберт Опенхаймер.

Снимка 602295

Източник: Колаж / Сиела

Гениален физик, той е мозъкът зад известния проект "Манхатън", чийто плод е създаването на атомната бомба. Опенхаймер обаче трудно се справя с последствията от изобретението си, а позициите му го правят жертва на комунистическите репресии в САЩ.

Изд. Сиела, 39.90 лв.

"Фрида"

Едва ли има жена художник, чийто образ и творби да са по-разпознаваеми от тези на Фрида Кало. Творец с бурен живот във всяко едно отношение, който изпъква още повече и в картините й, Фрида е човек, за когото са писани десетки книги. Биографията на Хейдън Херера обаче се смята за най-пълната и обстойна история на художничката.

Снимка 602297

Източник: Колаж / Кръг

Именно по нея е направен едноименния филм със Салма Хайек от 2002 г. В него обаче няма как да се появят всички подробности за Кало - от детството й през здравословните страдания, които бележат целия й живот до сложната й връзка с Диего Ривера. Всичко това можем да прочетем тук.

Изд. Кръг, 34.90 лв.