Положението на спорта в България не е особено цветущо нито на отборно ниво, нито на индивидуално. Не същото обаче важи за съседна Сърбия. 

Новак Джокович, Australian Open, Австралия и подновяването на визата не тенисиста

Новак Джокович обратно в играта

Нищо не може да спре Ноле

Националният отбор по футбол на страната например игра на Мондиал 2022 - нещо, което за нас остава само в сънищата. И дори и да оставим футбола настрана, спортните успехи на сърбите изглеждат впечатляващо.

Само в рамките на няколко дни целият спортен свят говори за двама сърби. Първо това бе Новак Джокович, който от години доминира в тениса. В края на миналата седмица Джокерът написа името си със златни букви в историята на тениса.

Снимка 622335

Източник: GettyImages

Той спечели Ролан Гарос, а това бе неговата 23-та титла от Големия шлем. Нещо, което до момента никой не бе постигал. Зад себе си Джокович остави друга играеща легенда - Рафа Надал, който има 22 титли.

Първата голяма титла за Новак Джокович дойде през 2008 г., когато спечели Australian Open, а сега, 14 години по-късно, е еднолично на върха по брой спечелени титли от Големия шлем. Но това не е единственото забележително постижение.

Снимка 622337

Източник: GettyImages

И така цяла Сърбия ликуваше, но това далеч не бе единственият повод за гордост и празненства. Няколко дни по-късно един друг сърбин - Никола Йокич, спечели със своя Денвър Нъгетс най-престижната баскетболна титла - тази в NBA.

Във финалната серия Йокич и компания не оставиха кой знае какъв шанс на Маями Хийт, печелейки четири от петте изиграни мача. Това се яви не само първа титла за Йокич, но и първа в историята на Денвър.

Никола Йокич, NBA и спечелването на наградата за Най-полезен играч през сезона от сърбина

Момчето от Сърбия, което завладя NBA

Белите могат да скачат...

Още по-впечатляващото бе, че баскетболистът бе избран за най-полезен играч във финалната серия. На този фон се сещаме за думите му отпреди години, че в колежанския баскетбол всички се опитват да скачат толкова високо, а той - просто играе баскетбол.

И така за много хора в социалните мрежи остава чуденката как така от Сърбия могат да тръгнат двама от най-добрите атлети в света.