NBA може и да се счита за най-силното първенство по баскетбол в света, но това не означава, че само американците могат да скачат и са най-добри в това.

Леброн Джеймс, Лос Анджелис Лейкърс и отпадането на отбора от плейофите в NBA

Немислимото се случи - победната серия на Леброн Джеймс приключи

Всяко начало все някога има своя край

Не и през последните три сезона, защото именно през тях европейци печелят наградата за Най-полезен играч през сезона. През изминалите два сезона с нея беше удостоен Янис Адетокумбо, който, макар и да има нигерийски корени, е с гръцки паспорт.

А тази година най-добър през сезона се оказа сърбинът Никола Йокич. Тази награда идва заслужено при него, защото той блести за своя Денвър Нъгетс през последните няколко години.

От ESPN разбираме, че спечелването на приза за Най-полезен играч през сезона е историческо за сърбина, защото така той се превръща в първия център от 20 години насам, който бива отличен с тази награда.

През 2000 г. Шакил О'Нийл беше последният център, спечелил наградата. Никола Йокич е и едва шестият международен играч, който я печели. Освен това, сърбинът е първият играч в историята на NBA, който е избран от втория кръг на драфта и в последствие достига до индивидуалното отличие.

В гласуването, определило победителя, Йокич има смазващо предимство пред втория и третия - Джоел Ембийд и Стеф Къри. Освен че отборът му продължава в плейофите и може да се бори за титлата, друга добра новина за сърбина е, че има обещаващи слухове относно бъдещето му.

Кайри Ървинг, Ръсел Уестбруук, NBA и инцидентите, при които фенове нападат играчи

Феновете на NBA сигурно са полудели

Когато феновете нападат играчите

А те са, че след края на сезона може да му бъде предложен максимален контракт, който да се окаже и най-големият в историята на NBA. Самия Йокич пък заяви, че никога не си е представял, че може да достигне до Лигата на извънземните и благодари на съотборниците си, защото без тях тази награда не би била възможна.