Nirvana е емблематична група за не едно и две рокаджийски поколения. Албумът, с който стават световно известни Кърт Кобейн и компания, е Nevermind. Именно в него е и песента "Smells Like Teen Spirit", която си остава най-популярната им и до днес.

Дейв Грол, The Storyteller и мемоарите на музиканта от Foo Fighters и Nirvana

Дейв Грол издава автобиография

Какво ще прочетем в мемоарите на музиканта от Foo Fighters и Nirvana

Но има и друго, което прави албумът от 1991 г. широко коментиран. Това е обложката му, на която голо бебе плува, за да хване банкнота от един долар, закачена на кука. Със сигурност подобни идеи не хрумват всеки ден, а сега, три десетилетия по-късно, тази може да излезе доста скъпо на умовете зад нея.

Спенсър Елдън е бебето от снимката на корицата - вече 30-годишен мъж. Той е завел дело във федералния съд в Лос Анджелис срещу членовете на групата и наследниците на покойния Кърт Кобейн, които, според него, са злоупотребили с облика му. И затова, че е бил "експлоатиран като непълнолетен", сега иска сериозно обезщетение.

Според документите по делото, родителите на Спенсър не са давали своето писмено съгласие за използването на снимката му като 4-месечно бебе, както и не са получавали пари за кадрите. През 2008 г. обаче фотографът, който ги е направил, Кърк Уелдън, заяви, че е дал на майката и бащата на Елдън 200 долара за 15-секунден ангажимент.

Днес пък Спенсър твърди пред властите, че от онзи момент на снимките досега името му винаги се е свързвало с "търговската и сексуална експлоатация, която е преживял като непълнолетен, която се разпространява и продава по целия свят."

Той също така твърди, че Nirvana съзнателно са произвели, притежават и разпространяват детска порнография с комерсиална цел и получават финансови облаги от нея. Те не са предприели и "разумни стъпки, за да го защитят". Затова и иска от всички общо 17 човека, замесени в проекта, по 150 хиляди долара, което прави общо обезщетение в размер над 2.5 милиона долара.

В тезата на адвокатите на Елдън се казва още, че рок групата е използвала популярния метод за привличане на внимание чрез открито сексуално съдържание, като дори не са спазили обещанието си гениталиите на бебето да бъдат прикрити със стикер, предава Daily Mail.

Тепърва ще разберем какъв ще бъде изходът от делото и дали съдът ще уважи исканията на Елдън. А той от години не спира да привлича вниманието към себе си, пресъздавайки кадъра от корицата на Nevermind, въпреки че говори със смесени чувства за славата си.