В последните години схващанията за бременността и следродилния период все повече се променят. Налага се мнението, че в тези периоди жените не само не трябва да променят начина си на живот, а дори да продължават активно да извършват обичайните си занимания.

Макена Майлър - спринтьорката, която пробяга повече от километър дни преди термина си

Жената, която пробяга повече от километър дни преди термина си

Когато нищо не може да те спре

И това се отнася не само за нещата от ежедневието, но дори и за активни дейности като спорта. Но, разбира се, само при условие че бременността и раждането протичат без усложнения и самата жена изпитва единствено комфорт от тренировките и физическите дейности.

Пример за това е 32-годишната канадска състезателка по хокей на лед Натали Спунър. Само четири месеца след раждането на първото си дете, тя отново се връща в играта. При това с пълни сили и енергия - по време на провелото в началото април Световно първенство по хокей, тя отбелязва редица голове и точни попадения, което отвежда отбора ѝ до финал.

А победата на Натали е още по-сладка, тъй като по време на мачовете, малкият ѝ син Рори е постоянно на трибуните. И заедно с баща си наблюдава победите на своята майка.

"Това първенство беше изключително емоционално за мен", казва Спунър пред Today. "Докато бях бременна, не бях сигурна кога изобщо ще мога да се присъединя към отбора си. Дори имаше моменти, в които се чудех дали тялото ми ще бъде отново същото, дали ще "работи" за мен по начина, както преди."

Но както по всичко изглежда, отговорът е "да". Спортистката не само че бързо връща към хокея, но и тренира усилено през цялата си бременност. С одобрението на своя лекар тя не спира да вдига тежести и да кара кънки.

След раждането на сина си на 6 декември 2022 г., Спунър започва да прави кратки разходки, с цел да подпомогне възстановяването си. Първоначално се ограничава с една обиколка около жилището си, но за отрицателно време увеличава времето на 30 минути. А когато малкия Рори е на четири седмици, Спунър се връща на пързалката.

"Просто се пързалях наоколо и правех леки тренировки. Но бях много щастлива да се завърна към хокея. Отново се почувствах себе си", споделя още Спунър. А на шестата седмица вече отново е с екипа си в Торонто.

За да се влезе безопасно в предишната си спортна форма, младата жена работи с физиотерапевт и треньор, които ѝ изготвят предварителна програма. Всичко се прави внимателно и по план, още повече че спортистката кърми детето си - което я прави и по-податлива на наранявания.

Бри Блантън и как 18-годишната тийнейджърка разбира, че е бременна, едва когато започва да ражда

Когато си на 18 и разбереш, че си бременна, докато раждаш

Има и такива истории, да

И след всички положени усилия Натали Спунър успява да участва дори на Световно първенство. Още след първия отбелязан гол тя получава хиляди съобщения от жени по целия свят.

"Казват ми, че съм послужила като вдъхновение да се завърнат към спорта или към дейност, която им е харесвала преди да имат деца. Човек трябва да е наясно, че може да прави нещата, които обича, успоредно с това да има семейство", казва още хокеистката и добавя: "Човешкото тяло е невероятно. Може да направи наистина всичко."