Макена Майлър е 30 годишна професионална спринтьорка. Става широко популярна през 2020 г., когато бременна с първото си дете, успява да пробяга километър и половина за по-малко от шест минути. Амбицирана от успеха си, решава да го направи отново и за още по-кратко време - този път бременна в девети месец с второто си дете. 

Клетки от бебето живеят в майката

Клетки от бебето живеят в майката

Помощници или вредители

През този февруари спортистката изминава, тичайки, същото разстояние, но със 17 секунди по-малко от постижението си през 2020 г.

Макена Майлър, чийто термин е на 15 март, споделя пред Yahoo Life, че "не може да си представи да спре да тича и че дори бременността не е пречка за нея". Спортът винаги е бил важна част от живота ѝ и явно дори и в подобен значим за нея момент като жена, не е готова да се откаже от него.

Разбира се, казва, че не би направила нещо, с което може да навреди на бебето си. След което обяснява как самото тяло се нагажда към ситуацията и ѝ е помагало в това начинание.

"Няма как да се раздадете на 100%", казва тя. "Тялото е достатъчно умно, за да не допусне бебето да бъде в каквато и да е опасност. И дори да искам да дам всичко от себе си, винаги остават едни 10-15% енергия, които няма как да изразходя. Те просто остават за детето. Телата ни са устроени наистина невероятно."

По време и на двете си бременности, Майлър не е спирала да тренира - макар и с някои "корекции". "Все пак намалих малко бяганията на дълги разстояния и наблегнах на повече колоездене и вдигане на тежести. Тежестите са важни, защото укрепват ставите и поддържат тялото, дори и когато то има 25 излишни килограма."

Своите постижения Майлър споделя в социалните мрежи. И докато повечето хора я приветстват за успехите, има и такива, които открито се съмняват в безопасността на бързото бягането по време на напреднала бременност.

Редица специалисти всъщност насърчават жените с неусложнена бременност да се занимават с аеробни и силови упражнения преди, по време и след бременност. Според Американският колеж по акушерство и гинекология спортът носи дори повече ползи, отколкото негативи. Лекарите са единодушни, че е безопасно за хора, които активно се занимават със спорт да продължат да тренират по време на бременност, ако се чувстват комфортно с това. Изключение е, ако те самите изпитват някакви негативи.

Майлър казва, че когато е приключила със спринта, е чувствала болки в долната част на гърба. Но с изключение на това, е била добре. И подчертава, че за нея е било особено важно да покаже на какво са способни жените, дори по време на бременност, и че това състояние не е пречка за постигане на желаните цели.

Жената преди само 60 години - безгласна, бременна и в кухнята (защото е пенсионирана на 32)

Жената преди само 60 години - безгласна, бременна и в кухнята (защото е пенсионирана на 32)

Как се живеели жените през 60-те години на миналия век

"Искам да развенчая митовете за това, че бременна жена е почти равносилно на болна жена. Всичко може да се постигне, когато има желание и добри предпоставки за това", казва Майлър, но и подчертава, че да доказваш себе си постоянно и да се сравняваш с другите не е най-важната и единствена цел. В крайна сметка тя е в една щастлива и спокойна бременност - по думите на самата спортистка.