Очакванията към продължението на "Гладиатор" са големи. Ридли Скот го подготвя от години, актьорският състав е обещаващ, а първият трейлър определено успя да засили още повече интереса ни. Дали обаче всички сцени с гладиаторски битки отговарят на историческата истина?

"Гладиатор II" - много битки и една голяма връзка с първия филм

"Гладиатор II" - много битки и една голяма връзка с първия филм

Ето какво ни разкрива новият трейлър на филма

В трейлъра на "Гладиатор II" вижда боец, който излиза на арената на Колизеума, върху гърба на носорог. По този начин ще се изправи срещу група гладиатори. Историците са категорични, че подобно нещо не е случвало в историята на гладиаторските боеве.

Въпреки това на Колизеума са излизали носорози. Това е станало при откриването му, когато различни видове животни, между които бикове, бизони, лъвове, мечки и носорози, са били пуснати да се бият помежду си.

Интересът към екзотични животни в Древния Рим започва през 275 година пр. Хр., когато в града са показани пленени бойни слонове. Около век по-късно започват и първите показни представления с лов на лъвове и леопарди, като целта им да се демонстрира силата на империята и голямото й териториално владение.

Хиляди екзотични животни са докарани от Африка и други римски територии по арените на Древен Рим, където са били убивани за забавление на масите. Месото им след това е раздавано на зрителите, пишат The Conversation.

Колкото до морските битки в Колизеума, каквато виждаме и в трейлъра на "Гладиатор II", такива наистина са провеждали. Те обаче са били прекалено скъпи и са организирани само за специални поводи. Първата се провежда през II век пр. Хр. По времето на император Август. Включва 30 кораба и около 3 хил. бойци, които обикновено са осъдени престъпници и военнопленници.