На възраст от 123 години, Хенри е най-старият известен крокодил в света. А с всички тези десетилетия зад гърба си, той е придобил и гигантски размер. Изключително тежкият крокодил е с размери над 5 метра от муцуната до опашката и тежи 700 килограма. 

Хесус Алберто Лопес Ортис - футболистът, изяден от крокодил

Футболистът, изяден от крокодил

Един трагичен инцидент в Коста Рика

За да подчертаем неговата изключителност, ще кажем, че средният нилски крокодил расте до 4.5 метра и средно тежи около 410 килограма. Въпреки името си, видът може да се намери в големи части на Африка.

Смята се, че Хенри е роден около 1900 г. сред блатата на делтата на Окаванго в Ботсвана, според Crocworld Conservation Center в Южна Африка, където той живее от 1985 г.  След пристигането си в Crocworld, Хенри се е чифтосвал с най-малко шест женски, което кара гледачите му да изчислят, че за по-малко от 40 години има над 10 000 потомства. 

Рожденият му ден се празнува на 16 декември, така че той трябва да навърши 124 по-късно тази година. Въпреки това, тъй като е роден в дивата природа, точната му дата на раждане не е известна. 

Според британското телевизионно шоу Killer Crocs със Стив Бакшал, Хенри е бил заловен през 1903 г. от ловец на слонове, наречен сър Хенри, откъдето идва и името му. Тази история обаче изглежда несъвместима с информацията на уебсайта на Crocworld, която твърди, че Хенри е прекарал "по-голямата част от живота си" в делтата на Окаванго. 

Независимо от предисторията си, Хенри със сигурност е забележителен звяр. Той споделя настоящото си местообитание с друг стар крокодил, наречен Колгейт - около 90-годишна възраст.  Добре установено е, че крокодилите могат да достигнат възраст от 100 години в плен. Няколко учени предполагат, че някои крокодили могат да проявят известна степен на незначително стареене - термин, използван за описание на организми, които не показват доказателства за биологично стареене. 

Те твърдят, че крокодилите, теоретично, не умират от "старост" и само се поддават на външни фактори, като глад, злополуки или болести.  Би било подвеждащо да се предполага, че в някакъв смисъл крокодилите са безсмъртни, въпреки че е твърде очевидно, че показват изключително дълголетие, особено в сравнение с други животни с техния размер.

Снимка 686357

Източник: iStock

Много фактори вероятно са в основата на тяхната здравина, въпреки че някои изследвания предполагат, че това може да има нещо общо с необичайната "колекция" от микроорганизми, които обитават червата им. 

На колко години е най-големият крокодил в света Касиус

На колко години е най-големият крокодил в света

Невероятният обитател на Австралия

Едно проучване заключава: "Като се има предвид значението на микробиома на червата за физиологията на неговия гостоприемник, ние смятаме, че микробиомът на червата на крокодила и/или неговите метаболити произвеждат вещества, допринасящи за тяхната устойчивост и дълголетие."