"Мона Лиза" е сред шедьоврите, към които множеството посетители на парижкия Лувър изразяват единствено възхищение. Затова и тълпата, струпала се там в неделя, 29 май, за да види прочутата картина на Леонардо да Винчи, едва ли е очаквала, че ще стане свидетел на вандалска проява.

Samsung, Лувърът и емблематичните творби, които красят екрана на The Frame 2021

Лувърът идва и в нашия дом

Samsung спази обещанието си

Докато посетителите на музея разглеждат "Мона Лиза" и я снимат, мъж, преоблечен като възрастна жена в инвалидна количка, изневиделица я замеря с торта. Уцелва и това оставя бяло сметаново петно, размазано върху защитното стъкло. Самата картина, за щастие, остава непокътната.

Извършителят, дегизиран с перука и червило, се е провикнал: "Помислете за Земята", докато охраната го е извеждала.

След инцидента свидетелите са останали с широко отворени усти. Един от тях разказва:

"Тълпата започна да ахка, погледнахме какво се случва и видяхме, че мъж в инвалидна количка, преоблечен като възрастна жена, е притичал до картината и е започнал да я удря, преди да захвърли торта по нея."

Друг от посетителите пък споделя, че случката е била трудна за осъзнаване, предвид стойността на "Мона Лиза", а подобен момент вероятно се случва веднъж на сто години.

Явно нападателят на картината е имал своята причина да извърши вандалската проява. Освен че е И "Помислете за Земята" не е била единствената му реплика. Той е отправил и призив.

"Има хора, които унищожават Земята. Замислете се. Творците ви го казват: мислете за Земята. Затова го направих."

Лувърът, Мона Лиза  и търгът за специален достъп до Джокондата

По-близо до Мона Лиза от всякога

Преживяване един път

Някак това обяснение изобщо не звучи разумно, а мъжът, който по-късно става ясно, че е 36-годишен, впоследствие е бил отведен в полицейското психиатрично отделение, пише BBC.