Картината на Леонардо да Винчи, изобразяваща Мона Лиза, известна още като Джокондата, безспорно е едно от най-популярните произведения на изкуството.

Тя е рисувана през XVI век, а още след Френската революция намира своето място в Лувъра, въпреки че няколко пъти го напуска по различни причини.

Днес творбата отново е на мястото си в музея в Париж, но друго е различно - няма ги милионите посетители годишно, които се трупат пред нея в опит да разгадаят мистериозната й усмивка.

Снимка 508729

Източник: GettyImages

Заради пандемията от COVID-19 Лувърът търпи сериозни загуби в последните месеци, които се изчисляват на близо 90 милиона евро. Затова от управата му са измислили интересен начин да позакърпят дупките в бюджета.

Те организират търг, победителят от който ще спечели специален достъп до Мона Лиза на разстояние, за което обикновените посетители не могат и да си помислят. Принципно те гледат картината от три метра.

Снимка 322669

Източник: МК

Всяка година обаче Джокондата се сваля от стената за своята традиционна проверка за повреди. Именно на нея ще има възможността да присъства ентусиастът, наддал с най-висока сума на търга. В последните десетилетия само няколко световни лидери са имали тази чест, предава Sky News.

The Twist Gallery в Осло - усуканият мост, който всъщност е музей

Тайните на усукания мост на Осло

Среща на природата, архитектурата и изкуството

Управата на Лувъра се надява наддаването за това необикновено преживяване да достигне между 10 и 30 хиляди евро. Освен това, на търга ще се предлага и възможност за разходка по покрива на 800-годишната сграда на музея, както и два шедьовъра на изобразителното изкуство.