Близо две столетия ни делят от излизането на "Червено и черно". Колкото и време да е минало оттогава обаче, това далеч не означава, че романът е натрупал прах. Дори напротив - той все по-често се показва от рафтовете, за да ни припомни истории от XIX век, актуални и днес.

“Дишай”, Бойко Кръстанов, Елена Телбис, Марий Росен и новата премиера в Театрална работилница “Сфумато“

Ако ни остава един разговор до края на живота, за какво бихме си говорили

Елена Телбис и Бойко Кръстанов в постоянна тревога от близкия край

Един съвременен прочит на "Червено и черно" театралните зрители ще могат да видят на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Представлението е премиерно и задава очакванията да разкрие писателската мощ на Стендал.

Как се случва това зад театралните завеси ще разберем благодарение на характерите и обратите, с които е наситена постановката.

Снимка 593390

Източник: Малък градски театър "Зад канала" / фотограф: Стефан Н. Щерев

Освен тях в "Червено и черно" се сливат и емоционалност и скептицизъм, непредвидимостта на човешките взаимоотношения, както и иронията към обещанията, с които се задвижват обществените промени. И както още разкрива Юрий Дачев, драматургът на представлението, "много контрасти живеят в тази творба".

От новата театрална версия на "Червено и черно" можем да очакваме характерните за Стендал игра, мистификация и философски прозрения с "нахално" забавление. При автора обаче не всичко е игра.

Снимка 593392

Източник: Малък градски театър "Зад канала" / фотограф: Стефан Н. Щерев

В романа му има и едно друго, по-различно измерение - трагичното. То се крие в начина, по който животът отмъстително се изплъзва от плановете на героите. А те са чувствителни, умни, добили самонадеяност, че могат да предвидят, подредят, победят живота, да успокоят в хармония чувства и амбиции. "Тогава те самите се превръщат в отломки, носещи следите от среща на жега и сипкава прах от унищожителен пожар. На червено и черно", добавя още Юрий Дачев.

Снимка 593391

Източник: Малък градски театър "Зад канала" / фотограф: Стефан Н. Щерев

Освен него по представлението работят и режисьорът Бина Харалампиева, сценографът и костюмограф Свила Величкова и композиторът Асен Аврамов. В ролите пък ще гледаме Малин Кръстев, Богдан Бухалов, Леонид Йовчев, Христо Пъдев, Диана Димитрова и други.

“Тигър и Дракон”, Йоана Мирчева, Юрий Дачев, Ованес Торосян и новата премиера на Театър 199 “Валентин Стойчев”

Как се съчетават рап и шекспиров сонет

За първи път на сцена излизат “Тигър и дракон”

Премиерата на "Червено и черно" е на 05.11. (събота) от 19:00 ч. в Малък градски театър "Зад канала", като ден преди това в същия час е предпремиерата.

Следващите дати за представлението са 12.11. (събота) и 26.11. (събота), а цялата информация е тук.