Канадецът Крис Бъмстед е настоящият носител на титлата Мистър Олимпия за класическа физика. Професионалният културист успя да се наложи и в социалните мрежи, въпреки че е само на 27 години. Той има зашеметяващите 12 милиона последователи в Instagram и 2.58 милиона абонати на канала му в YouTube. Много хора вярват, че той е най-добрият класически културист, който това поколение някога е виждало.

Бъмстед, който спечели добро състояние, има множество източници на доходи поради факта, че влиянието му се простира отвъд света на бодибилдинга. От The Richest правят задълбочен преглед на доходите на един един от най-богатите културисти. Смята се, че нетната стойност на състоянието му възлиза между пет и шест милиона долара, въпреки че е възможно да е значително по-висока. Нека да разгледаме как Крис Бъмстед всъщност прави милионите си.

Пътят до Мистър Олимпия

Бъмстед, който е роден в Отава, Онтарио, прекарва детството си, участвайки в голямо разнообразие от спортни занимания. Той се справя отлично в редица добре познати спортове, включително футбол, баскетбол и бейзбол. Когато е на 14 години, започва да посещава и фитнес, за да тренира с тежести, като допълнителна подготовка за спорта, който обича. Това е началото на неговия път към културизма.

От този момент нататък ентусиазмът му за вдигане на тежести само се засилва. Иен Валиер, друг канадски атлет, разпознава неговия потенциал и го наставлява на първото му професионално състезание през 2016 г., което се провежда на IFBB North American Championships. В резултат на срещата с Валиер неговият ентусиазъм към бодибилдинга нараства неимоверно. Бъмстед печели първия си професионален турнир и се залавя да създаде своя профил в социалните мрежи. 

През 2017 г. се състезава в събитията Classic Physique на IFBB Pittsburgh Pro и Toronto Pro и печели и двете състезания. През същата година за първи път участва и в Мистър Олимпия, като в крайна сметка се класира втори. Във втория си опит повтаря представянето си от 2017 г.

2018 е годината, в която той печели състезанието Мистър Олимпия  за класическата физика за първи път. Победата му в Мистър Олимпия затвърждава позицията му на професионален бодибилдър от най-високо ниво и го изстрелва в челните редици на признанието във фитнес индустрията. Важно е да се отбележи, че титлата Мистър Олимпия е широко смятана за едно от най-престижните отличия в спорта културизъм.

Изграждане на печеливш поток от приходи

Както вече споменахме от 2017 г. Бъмстед два пъти се класира в челната тройка на състезанието Мистър Олимпия. Второто място му носи сумата от 8000 долара през 2017 г. и 2018 г. от официалния награден фонд. А Бъмстед излиза победител във всяко от последните три издания на състезанието. Всеки от триумфите му през 2019 и 2020 г. му носи общо 30 000 долара от наградния фонд.

Размерът на паричните награди от Мистър Олимпия се увеличава през 2021 г. и в крайна сметка той прибира 50 000 долара. По-голямата част от приходите на Бъмстед обаче идват от различните начинания, в които участва. Той е популярен YouTuber. Качва видеоклипове, в които обсъжда начина си на живот, демонстрира режимите си на обучение, предоставя уроци и споделя вдъхновяващи кадри.

Според оценките на Social Blade месечният му доход от платформата е някъде от порядъка на 3 700 долара и 58 600 долара. Бъмстед е и изключително успешен предприемач, който управлява два бизнеса. Единият е линия за дрехи, известна като Cbum fitness, а другият е марка за хранителни добавки, позната като Raw Nutrition. 

Оценките относно приходите от неговите бизнес начинания са трудни за изготвяне, но съдейки по броя на продажбите и нивото на интерес към платформите на Бънстет, изглежда се справя повече от добре. Канадски бодибилдър се слави и с отличното си партньорство с известни марки хранителни добавки, от които печели не малка сума.

Включване в други доходоносни бизнес начинания

Крис усърдно се занимава и с предприемачество в допълнение към работата си като културист. Той често използва паричните награди, които печели, за да прави инвестиции и да стартира нови фирми. Редица известни компании в областта на здравето и уелнеса, като Jacked Factory и Revive MD, са сред спонсорите му.

Най-новото му бизнес начинание е приложение за поддържане на здравето и благосъстоянието, наречено The Bumstead Challenge. Приложението предоставя на потребителите индивидуализирана диета и рутинни дейности, които са съобразени с техните специфични фитнес цели и текущи нива на подготовка. 

Крис, подобно на по-голямата част от професионалните спортисти, има дълъг списък от други източници на доходи. Културизмът допринася с респектиращ процент към доходите му, но това е само върхът на айсберга за него във финансово отношение.

Както при много други известни личности, по-голямата част от нетната му стойност идва от неговия бизнес, спонсорски партньорства и приходи от реклама. Както напомнят и от The Richest, трябва да имаме предвид, че цифрата, която представлява официалната нетната стойност на Крис Бъмстед, е само приблизителна. Диапазонът от 5-6 милиона долара е реалистична, но консервативна оценка на общия доход, който вероятно е много повече от това.