В древния град Коринт са минали години откакто митичната магьосница Медея е помогнала на Язон да вземе Златното руно. Но тяхната история има трагична развръзка.

“Звукът на музиката” - бродуейският мюзикъл с премиера в Софийска опера и балет

“Звукът на музиката” - мечта, за която е нужна цялата любов

Българска премиера на един от най-награждаваните бродуейски мюзикъли

След като Язон отказва да се върне при Медея, дори и след заплаха да убие децата им, тя изпраща отровни дарове на новата му съпруга Глауче, пронизва с нож двамата им сина, проклина Язон, подпалва храма и отлита сред пламъците.

Операта по едноименните трагедии на Еврипи, Сенека и Пиер Корней е претворена в музика от Луиджи Керубини, по либретото на Франсоа-Беноа Хофман. Това е една от най-популярните и значими опери в световен мащаб, чиято премиера се състои още през 1797 г. в театър "Фейдо" в Париж.

Творбата е оценена високо и от немските композитори Бетовен и Брамс, а интересът към нея е особено силен и през XX век, най-вече след интерпретациите на Мария Калас (на заглавната снимка). Чак сега обаче, столетия след премиерата си, "Медея" оживява и на българска сцена.

Част от екипа, който стои зад реализацията на операта, е италиански. Това са диригентът Франческо Роза, режисьора Марко Гандини, сценографа Андреа Токио и модния дизайнер Марио Диче.

На сцената пък ще видим и чуем солистките Габриела Георгиева, Лилия Кехайова и Диана Ламар като Медея, а любимият ѝ Язон ще бъде пресъздаден от Даниел Острецов и Даниел Дамянов. В образа на царя на Коринт Креон ще се превъплътят Петър Найденов и Стефан Владимиров.

Сред другите важни образи в в оперната интрига са Нерис (Виолета Радомирска и Цвета Сарамбелиева) - вярната придружителка на Медея, както и нежната Глауче (Станислава Момекова и Диана Василева), която трябва да се омъжи за Язон, но става жертва на отмъщението на Медея.

Катерина Петрова, „Ана Каренина“, Софийска опера и балет и любовта на примабалерината към изкуството на балета

Примабалерината Катерина Петрова: цената на щастието на сцената и в живота

Падаш, ставаш, но винаги продължаваш

Операта се изпълнява на италиански със субтитри на български и английски език.

Премиерата на "Медея" е на 23, 24 и 25 февруари от 19 ч. в Софийска опера и балет, а цялата информация за спектакъла е тук.