От цял свят най-доброто от оперното изкуство несъмнено е в Европа. Не всеки обаче може да гледа спектаклите на място от сцените в Брегенц, Арена ди Верона или Залцбург. Всеки обаче може да се отпусне удобно в креслото на киносалона и да се потопи в класическите и вечни истории, които оживяват в операта.

“Вълшебната флейта” - опера от Волфганг Амадеус Моцарт с премиера в Софийска опера и балет

Последната опера на Моцарт

“Вълшебната флейта” с премиера на софийска сцена

Поредицата "Aria Опера в киното" ни дава тъкмо тази възможност. А нейният първи сезон у нас стартира още на 6 април и включва четири заглавия.

Първият спектакъл е "Мадам Бътерфлай" с участието на Барно Исматулаеа. Представлението е от фестивала в Брегенц - "Опера на езерото" и ще поднесе операта на Пучини във великолепна постановка на вода.

Снимка 658115

Източник: 8pm

Следващият спектакъл е на 20 април. Тогава можем да гледаме "Травиата" с участието на Соня Йончева в ролята на обречената куртизанка Виолета Валери. Постановката се счита за "върха на италианската опера" и е от сцената на фестивала "Арена ди Верона".

Снимка 658116

Източник: 8pm

На 18 май пък ще можем да видим и чуем Анна Нетребко в "Турандот" - историята на една китайска ледена принцеса, която се впуска в отмъщение срещу мъжкия пол. Това е последната опера на Пучини, която е и най-голямата и впечатляваща от творбите му.

Снимка 658117

Източник: 8pm

На 8 юни идва ред на последния спектакъл за откриващия сезон - "Кармен", една от най-обичаните и най-изпълнявани опери на всички времена. Прочутият режисьор Франко Дзефирели създава грандиозна постановка за фестивала "Арена ди Верона", която включва стотици участници - солисти, хористи, детски хор, танцьори и статисти.

Снимка 658119

Източник: 8pm

“Медея” от Луиджи Керубини и Франсоа-Беноа Хофман с премиера в Софийска опера и балет

Една митична магьосница и отровния ѝ план за отмъщение - “Медея” за първи път у нас

Нова премиера в Софийска опера и балет

Всички прожекции на оперите ще бъдат с български субтитри и ще се излъчват в кината на Cinema City в цялата страна от 6 април до 8 юни.