"Великият Гетсби" е абсолютна класика в американската литература. Авторът Франсис Скот Фицджералд сам описва 20-те години на XX век като "Ерата на джаза" и в романа си представя бляскавия свят и разточителния живот на американската висша класа. Оказва се обаче, че голямата американска мечта далеч не е това, което изглежда, а крие тъмни мании, лъжи, изневери и престъпления.

“Вълшебната флейта” - опера от Волфганг Амадеус Моцарт с премиера в Софийска опера и балет

Последната опера на Моцарт

“Вълшебната флейта” с премиера на софийска сцена

Като мистериозния богат мъж, който става жертва на собствената си любов и убеждения, сме гледали Леонардо ди Каприо в едноименната екранизация от 2013 г. на творбата на Фицджералд. Сега обаче ще можем да я видим у нас и адаптирана за сцена.

Балетът "Великият Гетсби" в Софийската опера поставя международно известният хореограф Лео Муич. През 2019 г. е неговата премиера в Словенския национален оперен театър в Любляна. Той сам подбира музиката, която включва композиции на Джордж Гершуин, Ленард Бърнстейн, Самюел Барбър, Бени Гудман, Филип Глас, Глен Милър и Джордж Уайтфилд Чадуик.

Хореографът вече е работил с балетната трупа на Софийската опера по адаптацията на романа на Толстой "Ана Каренина". "Великият Гетсби" е вторият балет, който ще постави у нас.

На сцената в главните роли ще видим балетистите Симеон Атанасов, Фредерико Пинто, Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Катерина Петрова, Памела Пандова, Цецо Иванов, Винченцо Каруана и други.

Катерина Петрова, „Ана Каренина“, Софийска опера и балет и любовта на примабалерината към изкуството на балета

Примабалерината Катерина Петрова: цената на щастието на сцената и в живота

Падаш, ставаш, но винаги продължаваш

Премиерата на "Великият Гетсби" е на 12 април в Софийска опера и балет. Следващите дати са 13, 14, 25, 26, 27 и 28 април, а цялата информация за спектакъла е тук.