Предвид предимно комерсиалните и лесносмилаеми филми и сериали, в които индустрията по света и у нас откри комфортното си място, определено е обнадеждаващо, когато научим, че предстоящи родни кино или телевизионни продукции избират да поставят на фокус обществено значими и социални теми. И вече сме гледали няколко такива в последните години. Сред тях са сериалите "Клетката", "Алфа", а от тази седмица пък започва и "Тревожност", посветен на темата за психичното здраве.

Ирмена Чичикова за "Тревожност" - новият сериал на БНТ за психичното здраве на българите

Ирмена Чичикова за "Тревожност" - новият сериал на БНТ за психичното здраве на българите

"Всяка следваща роля е най-трудната, което е най-хубавото чувство."

Догодина се задава и още един нов български сериал, който изследва една много лична и ангажираща обществото ни тема. "Майките" е социална драма, която в рамките на шест епизода ще разкаже историите на различни семейства. Общото помежду им се оказва нарушената връзка между родители и деца, която води до съкрушителни житейски избори.

В центъра на сюжета в сериала са шест деца, които създават връзка с новата си учителка Явора. На пръв поглед тя не се различава от останалите учители, но положителното ѝ влияние върху учениците е забележимо: оценките на класа се подобряват, приятелствата укрепват, а отношенията между децата започват да се променят.

Снимка 683920

Източник: NOVA / фотография Христо Чучков

Във всяко от семействата на децата обаче има скрит или явен проблем. И поради тази причина Явора, която децата почти обожествяват, се превръща в онази липсваща майка, за която всички те мечтаят.

В ролите на родителите ще влязат едни от най-популярните български актьори. Сред тях са Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Юлиан Костов, Гергана Плетньова, Рая Пеева, Петър Антонов, Доля Гавански, Петя Силянова, Мартина Апостолва, Деян Ангелов и Илияна Коджабашева. Техните деца пък ще изиграят младите актьори Евелина Бибова, Матю Горанов, Грета Георгиева, Светлозар Янакиев, Лора Ахтарджиева, Иван Иванов и Ясмина Радева.

Снимка 683921

Източник: NOVA / фотография Христо Чучков

Сериалът "Майките" е по едноименния роман на съвременната и многократно отличавана писателка Теодора Димова, публикуван през 2005 г. и преведен вече на 11 езика. Автори на адаптацията са Александър Чобанов, Лило Петров и Владислав Тинчев. С режисурата се захваща Виктор Чучков, докато музиката е дело на маестро Максим Ешкенази.

Първи трейлър и премиерна дата на “Тревожност” - новият български сериал

Първи трейлър и премиерна дата на “Тревожност” - новият български сериал

Ето кога започва излъчването му по БНТ

Снимките на сериала вече са започнали. Можем да го очакваме следващата година в ефира на NOVA.