Всеки петък не пропускаме да представим пет от най-добрите нови песни на седмицата, но в навечерието на Коледа решихме, че е удачен момент да си припомним някои стари, но вечни класики.

Много е трудно на фона на толкова коледни песни, създадени през годините, да подберем само пет, но ще се опитаме да селектираме най-вдъхновяващите и създаващи настроение.

Марая Кери - "All I Want For Christmas Is You"

Ако пуснем радиото по това време на годината, то със сигурност по някоя от станциите ще се натъкнем на една от най-популярните коледни песни на всички времена - хитът на Марая Кери "All I Want For Christmas Is You".

От издаването ѝ през 1994 г., коледната песен е спечелила на американската певица над 60 милиона долара и продължава да трупа милиони всяка година.

Лили Алън - "Somewhere Only We Know"

"Somewhere Only We Know" е песен, написана и изпълнена от английската алтернативна рок група Keane. Официално е издадена като първия сингъл от дебютния им албум Hopes and Fears през 2004 г., превръщайки се в един от най-големите хитове на 2004 г. в световен мащаб.

През 2013 г. песента изпълни Лили Алън за коледна реклама на Джон Луис.

Pogues - "Fairytale of New York"

"Fairytale of New York" е песен, написана от Джем Финър и Шейн Макгауън за групата им Pogues, с участието на певец-композитора Кърсти Маккол.

Сингълът, който излиза на 23 ноември 1987 г., е ирландска балада в народен стил и е много по-различна и интересна от повечето коледни песни, които познаваме.

Wham - "Last Christmas"

Песента на Wham от 1994 г. "Last Christmas", която е дело на Джордж Майкъл, е една от най-успешните парчета на бандата. Тя е и една от най-сваляните коледни песни. Когато излиза парчето, Wham даряват сумата от всички приходи на гладуващите семейства в Етиопия.

Slade - "Merry Xmas Everybody" 

Песента е на британската рок група Slade и е издадена през 1973 г. Излизайки по време на пика на популярността на групата, "Merry Xmas Everybody" продава над един милион копия при първото си реализиране, превръщайки се и в най-продавания им сингъл.