Маратонките ни отдавна излязоха от спортните зали и игрищата и се превърнаха в нещо много повече от обувка за спорт. За някои те са колекционерска мания, за други - символ на социален статус, а за трети - удобен начин да изкарат деня.

Снимка 547399

Източник: iStock

И точно защото вече спокойно можем да ги ползваме в ежедневието си и дори в офиса, маратонките и кецовете ни изискват по-специално отношение.

Няма как просто да ги метнем в пералнята и да очакваме, че тя ще се погрижи да изглеждат безупречно. Ето как да се погрижим за тях.

Почистваме на петна и замърсявания

Снимка 547398

Източник: iStock

Първо трябва да премахнем всички наслоени замърсявания, ако има такива. За целта ползваме микрофибърна кърпа или мека четка, докато махнем следите от кал, прах и други подобни. За обувките от лицева кожа или текстилните може да използваме мокрите кърпи за почистване на обувки, или така наречената "магическа гъба", която премахва всякакви петна. Велурените са по-специални - след като ги изчеткаме внимателно, трябва да се погрижим за петната по тях с парцалче, напоено с бял винен оцет.

Сериозно почистване

Снимка 547397

Източник: iStock

Ако маратонките или кецовете носят сериозни белези от употребата им, трябва да ги изперем. Отново напомняме - няма как това да стане в пералнята. Първо махаме връзките им, след което си подготвяме купа с вода, в която сме разтворили мек шампоан или препарат за миене на съдове. С мека четка започваме да "перем" обувките, като внимаване да не мокрим много вътрешността. Връзките перем отделно или просто сменяме с нови.

Предпазване и съхранение

Снимка 547396

Източник: iStock

Както за лицева кожа, така и за велур в магазините за обувки се продават специални предпазващи и подхранващи спрейове. Целта им е да удължат живота на обувката и да я предпазят от агресивно време като дъжд, сняг и - най-вече, лугата, която се ползва за топене на снега. Най-добре е да ги съхраняваме в оригиналните им или други подходящи кутии, за да предпазим любимите си чифтове от деформация.