Всеки има своите любими места в София. В нашия списък без никакво замисляне слагаме и улица "Малко Търново". Тя е най-късата пешеходна, намира се в сърцето на града и има своето очарование. А него, последното, е трудно да опишем, но е лесно да усетим.

Уличката е предпочитано място за срещи, кипи от живот, а този петък, 16 юли, имаме още една причина да се поразходим по нея - поредното събитие, което ще я преобрази и превърне в сцена, "Малко Търново — Улица на времето".

Части от историята на София ще оживеят с помощта на архивни кадри, подредени във временна изложба на пешеходната улица. С тях ще направим своеобразна разходка през вековете и ще разберем какво се е случвало в миналото на това емблематично за столицата място.

Снимка 538985

Източник: Impact Agency

Благодарение на Държавна агенция "Архиви", Музей за историята на София, Стара София и Изгубената България, студио Phormatik и режисьорът Анастасия Събева от Младежкия театър са ни подготвили мултимедийна прожекция. Разказвачи на историите са актьорите Лили Гелева и Кирил Недков.

За атмосферата и пътуването през епохите ще се погрижи и оркестър за духова музика, а Васко Кръпката ще изпълни на живо "Музикантска съдба" - шлагер, посветен на килиите на ДС, който са били разположени в тайно помещение под стълбите на улицата.

Снимка 538986

Източник: Impact Agency

Ще чуем и историите "На живо от София" на писателя писателят Александър Шпатов на сцената за градски истории и разказвачи на Storytel. Павлина Делчева - Вежинова пък ще ни представи откъс от книгата си "По дирите на изчезналите софийски кръчми".

Снимка 538984

Източник: Impact Agency

Забавленията обаче не приключват дотук, а тепърва започват. Нощта ще продължи с кабаретно шоу в Comedy Club (някога бар "Луна"). То ще ни пренесе в атмосферата от времето на цар Борис III, след което шеметно ще пропътуваме време до днес в ритъма на танца.

Събитието ще сложи началото и на една нова инициатива - дигиталната #soSofia кампания. Тя има за цел дa популяризира историята на улица "Малко Търново", споделяйки в сторита в социалните мрежи събраните истории за нея.

Улица "Малко Търново", "Улица на времето" и как изглежда след реновирането ѝ

Как "Малко Търново" се превръща в "Улица на времето"

Финалната фаза от обновяването на улицата

"Малко Търново — Улица на времето" е първото от серия събития на платформата #soSofia, но няма да е и последното. Проектът, който събира снимки, легенди и разкази за вековната история на столицата и конкретно на 60-метровата пешеходна уличка, ще продължи да ни изненадва приятно, превръщайки "Малко Търново" в притегателна точка за гостите и жителите на града.