Преди четири месеца архитектурното студио Atelier Serafimov Architects се зае да реновира най-късата пешеходна улица на София - "Малко Търново".

Улица "Малко Търново" и изложбата, която ще представи проекта за реновирането ѝ

Защо улица "Малко Търново" е един от символите на София

Един проект за реновирането на улицата

Беше обещано не само обновление и подмяна на захабени настилки, но и ново осветление, почистване на фасадите и окабеляване. 

Тъй като първата част на проекта вече е успешно завършена, следва да се задейства и втората. Нейната цел е да придаде на малката уличка още по магнетичен вид, като да я превърне в "Улица на времето".

Снимка 448064

Източник: wearewin.win

Точно това име носи и финалната фаза от обновяването на улицата чрез градски дизайн, тъй като обединяващият елемент между историите и градските митове на "Малко Търново" е именно времето.

Между идеите, които вече се обсъждат, са създаване на информационна система, представяща разкази от различни епохи в развитието на София като столица на България. Говори се и за поставянето на итеративна инсталация, разкриваща историята на улицата.

Снимка 448080

Източник: wearewin.win

Има предложения и за озеленяване на фасадите на сградите от двете страница на уличката, както и за поставяне на модерно осветление. Като най-належащо се смята скриването на климатиците по фасадата, като за целта се планува да бъдат изработени кутии от съвременни материали (кортен), успешно използвани на много арт сгради в чужбина.

Всеки, който се интересува от бъдещето на улица "Малко Търново" и иска да участва с идеи за дизайна ѝ, може да го направи, като се свърже с екипа на инициативата на building.difference@bld.bg.