От финала на Световното първенство по футбол за жени измина седмица и силните емоции вероятно още не са напуснали отборите. Особено тези на Англия и Испания, които стигнаха до финала.

Дженифър Ермосо - целувката ѝ с Луис Рубиалес и защо всички говорят за футболистката след финала на световното първенство по футбол за жени

Целувката след финала на Световното, за която всички говорят

След финала на световното първенство по футбол за жени

След като испанките вдигнаха победно купата, зрителите на стадиона и от екраните обаче станаха свидетели на момент, който едва ли някой е очаквал. Президентът на Испанската кралска футболна федерация Луис Рубиалес изненадващо сграбчи и целуна по устата Дженифър Ермосо, с което си навлече вълна от негативни реакции.

След случката Рубиалес каза, че целувката е била "спонтанна, взаимна, еуфорична и по взаимно съгласие" - твърдение, което футболистката категорично отрече да е вярно. Тя дори обвини испанската футболна федерация в "манипулативна, враждебна и контролираща култура" заради отказа на президента да подаде оставката си. Дженифър Ермосо обаче получи подкрепа с подписите на общо 81 футболистки, които заявиха в писмо, че няма да приемат повиквателни за националния отбор, докато Рубиалес не подаде оставка.

Самият той до последно се опита да запази поста си, но в крайна сметка ще бъде отстранен от ФИФА. Мерките включват забрана да извършва каквато и да било футболна дейност за 90 дни, както и забрана да контактува с Дженифър Ермосо или нейни близки.

Междувременно Луис Рубиалес вече е разследван от ФИФА за поведението си след финала на Световното. А целувката не е единственото, което направи впечатление по време на първенството. В друг скандален момент, заснет при победа на Испания, той се хваща демонстративно за чатала, докато в близост до него са кралицата на Испания и 16-годишната ѝ дъщеря.

Преди Луис Рубиалес да бъде принудително отстранен от поста си на президент на испанската футболна федерация, вицепрезидентът Рафаел дел Амо не се поколеба и подаде оставка. Към него се присъединиха и четирима помощник-треньори на испанския отбор, двама треньори на женските младежки отбори и петима други членове на персонала на старшите и младежките женски отбори.

Арнолд Шварценегер и как финалът на световното първенство по футбол за жени го е вдъхновил

Как футболистките на Испания и Англия са впечатлили Арнолд Шварценегер

Актьорът както винаги намира нещо положително

Другият, който също отказа да се оттегли от поста си, е мениджърът на отбора и поддръжникът на Рубиалес - Хорхе Вилда, пише The Independent. Ходът му обаче е противоречив, тъй като по-рано осъди действията колегата си като "неуместни и неприемливи".