След широко разпространени протести в Сенегал за изнасилване и убийство на жени, законът беше променен през 2020 г., за да превърне изнасилването в тежко престъпление, вместо в престъпление. За това решение спомогна и една поп звезда, която се осмели да пее за собствения си горчив опит.

Лейди Мунас е известна със своите пиперливи текстове и характерен секси стил, но една от песните ѝ е много различна. В нея тя описва емоционалната травма, която претърпява, след като е изнасилена от двама мъже през 2011 г.

"Много ми е трудно да изпея тази песен без акомпанимент, защото думите са описание на това, което всъщност ми се случи", казва тя. "Често плача и трудно спя. Всеки ден живея със срама, свързан с това."

Евън О‘Нийл Кейн и историята на един хирург, който прави няколко операции сам на себе си

Хирургът, който сам се оперира

Историята на Евън О‘Нийл Кейн, който отрича пълната упойка

Лейди Мунас казва, че след инцидента е отишла в полицията и един от нападателите й е бил арестуван, но по-късно освободен без обвинение. Семейството й искало тя да мълчи за преживяното, но по време на интервю по сенегалската телевизия миналата година тя неволно разкрива истината.

"Водещият продължаваше да ме пита: "Изглежда, че проявяваш особен интерес към този въпрос, изглежда си особено чувствителна към тази тема..." И така сълзите ми започнаха да текат и аз просто не можех да ги сдържа."

Разкритието разтърсва живота й. Някои критици я обвиняват, че нейният "провокативен" стил е създал на мъжете "грешно впечатление", докато други твърдят, че тя е измислила всичко като рекламен трик.

"Някои хора се опитаха да кажат, че го правя, само за да привлека внимание - и това наистина нарани чувствата ми", казва лейди Мунас. "Собственото ми семейство каза: "Точно затова ти казахме да не говориш за това публично."

След разкритието ѝ  много хора се свързват с Лейди Мунас, за да разкажат за собствените си преживявания от сексуално насилие. Така неволно Лейди Мунас в крайна сметка става говорителка срещу сексуалното насилие. Тя се присъединява към правителствена кампания, обикаляйки страната, за да повиши осведомеността за сексуалното насилие и правната подкрепа, достъпна за жените. Нейната песен се превръща в нещо като саундтрак към тази кампания.

Снимка 576653

Източник: Facebook / Lady Mounass

Жените в Сенегал са силно стигматизирани и не са склонни да говорят за изнасилването, какво остава да бъдат достатъчно смели да пуснат песен за това. Лейди Мунас обаче решава, че тя с нищо не е виновна, за да носи този срам. 

Но за някои жени, да станеш жертва на сексуално насилие, означава отхвърляне от семейството и общността им, и хиляди се борят с това отношение в Сенегал. 

Akon City, Сенегал и колко ще струва построяването на новия град в страната

Градът за милиарди в Сенегал

Akon е все по-близо до сбъдването на мечтата си

"Концепцията за "сутура" (sutura) - дискретност - кара жертвите на сексуално насилие да мълчат", казва Фату Варка, която управлява канал в YouTube, насърчаващ правата на жените. "Сутура означава, че жените чувстват, че трябва да крият тези неща. А това е истинска пречка за промяна на начина, по който жените повдигат въпроса за изнасилването", казва тя.

Зачестилите случаи на изнасилвания и дори съпровождащи убийства с тях става причина за масови протести през 2019 г. Протестите налагат промяна в закона, за която много активисти отдавна настояват.

Снимка 576651

Източник: Facebook / Lady Mounass

След единодушно гласуване в парламента, на 10 януари 2020 г. президентът Маки Сол официално обявява изнасилването за тежко престъпление. Делата за изнасилване сега се разглеждат в наказателен съд с присъда от 10 години до живот. Преди това престъпниците са съдени в магистратски съд с максимална присъда от 10 години, обикновено пуснати след няколко месеца.

Изнасилването за първи път става наказуемо по закон в Сенегал през 1999 г., когато е квалифицирано като престъпление. Две десетилетия по-късно, през 2019 г., има 1026 официални доклада за сексуално насилие, от които се смята, че половината включват изнасилване. Но е трудно да се намерят точни числа.

Снимка 576654

Източник: iStock

Представител на Министерството на жените, семейството и уязвимите хора казва пред BBC, че нямат данни за това колко жени реално са засегнати. Според тях обаче докладваните статистически данни за изнасилванията подценяват мащаба на проблема.

Сега се предприемат стъпки, за да накарат жените да се чувстват по-удобно, когато подават сигнали за сексуално насилие в полицията. Полицейските участъци са реконструирани, така че жените да бъдат посрещани и отведени в отделна стая, където могат да говорят с жена служител.

Селма Блеър, Mean Baby, мемоарите и разкритията за изнасилване и алкохолизъм на актрисата

Адът, през който премина Селма Блеър

Актрисата говори за неща, за които до момента не е

Полицията работи в тясно сътрудничество и с доброволки от местни организации, защитаващи правата на жените, които действат като важни посредници. Промените изглежда имат положителен ефект, тъй като все повече хора идват да докладват за домашно и сексуално насилие.

Безплатни правни съвети също се предоставят в клиники в цялата страна от Асоциацията на сенегалските юристи, които са на първа линия за правата на жените в Сенегал от десетилетия. Те казват, че са регистрирали повече от 3000 случая на сексуално насилие само през 2021 г.

Снимка 576652

Източник: Facebook / Lady Mounass

Лейди Мунас се надява, че песента, която е написала за нейното изпитание, ще помогне на други жени да говорят. "Аз съм певица и чувствах, че има отговорност. Чувствах, че трябва да кажа нещо за това", признава тя.

"Призовавам мъжете да спрат с изнасилванията и да спрат да го превръщат в нещо, за което жените смятат, че трябва да мълчат", категорична е певицата.