Историята е пълна с лекари и учени, които са направили какво ли не в името на науката, като често дори експериментират върху себе си, за да докажат своите тези и вярвания. Хирургът и лекар Евън О'Нийл Кейн е сред тези велики хора. Той дори се оперира сам, за да докаже, че невинаги е необходима пълна упойка.

Роден на 6 април 1861 г. в Дарби, Пенсилвания, Кейн става главен хирург в болницата Kane Summit, където прекарва по-голямата част от кариерата си.

Кейн силно вярва в използването на пълна анестезия само когато е необходимо, като се има предвид присъщият риск и потенциалните усложнения от изпадането на хора в безсъзнание след прилагане на такава упойка.

През 1919 г. един от пръстите на Кейн се инфектира до такава степен, че се налага ампутация. Той извършва процедурата сам напълно успешно. Нещо повече - вярва, че пълната упойка не е необходима за всички хирургически операции (противно на стандартната медицинска доктрина).

След това, през 1921 г., решава да се подложи на много по-сериозна операция и да отстрани апендикса си поради хроничен апендицит. Като хирург, до този момент той извършва над 4000 апендектомии. Затова и преценява, че е по-практично и по-безопасно да я направи сам на себе си с местна упойка. 

На 15 февруари 1921 г. Кейн се подготвя за операцията. За да има ясен изглед към себе си, той прибягва до помощта на множество огледала. Кейн се разрязва, клампира кръвоносните съдове и се захваща с апендикса си. Казват, че по време на операцията свободно разговарял с присъстващите и се смеел. В края на краищата успява и успешно отстранява апендикса си. Раната му е затворена от брат му (също хирург), който наблюдава операцията до този момент.

Изненадващо, но това не е краят на приключенията на Кейн в самохирургията. През 1932 г., на 70 години, той се оперира от ингвинална херния, която развива шест години преди това, докато язди кон. Очевидци разказват, че време на тази сложна операция той продължавал да се смее и да се шегува, дори когато с инструментите си се приближава до важни кръвоносни съдове. Едно потрепване в този миг би могло да нанесе големи щети върху феморалната му артерия.

Снимка 576049

Източник: iStock

Когато идва моментът за провеждане на най-опасната част от операцията - поставяне на шев под коремния му мускул, в рамките на милиметри от важни кръвоносни съдове - той спира, шегувайки се, че "рискът е тук и трябва да се изправя пред него", преди да завърши успешно операцията. И то с минимален принос от останалите хирурзи, които наблюдават действията му в операционната, уточняват от IFL Science.

Кристиан Шени и съветите от 98-годишния лекар, който все още практикува

Съвети за бодър дух и ум от 98-годишен практикуващ лекар

Някои хора отказват да остареят

Кейн почива няколко месеца по-късно от несвързан случай на пневмония, но завинаги ще остане в историята с великото си постижение в самохирургията.