За огромно съжаление в България има много бездомни животни, повечето от които стигнали до улицата, заради безотговорното отношение на хората. За огромна радост обаче, има и нестопански организации и доброволци със златни сърца, които полагат нечовешки усилия и се борят с огромни трудности, за да осигурят по-добър живот на много кучета и котки без домове. 

Тъй като и нашият космат член на семейството е спасен именно от улицата, и искрено се възхищаваме на всички тези добри хора, които помагат, следваме различни групи в социалните мрежи на подобни организации. Именно там те отразяват тежката действителност за трудния живот на оцеляващите животните на улицата, но и ни разказват историите с щастлив край за късметлиите, намерили си стопани-осиновители.

И последната история, която попаднахме успя да стопли сърцата ни за пореден път. При Stray Angels Bulgaria / Бездомни Ангели попада кученце на възраст около четири, пет месеца, изоставено пред общински приют в Добрич, което не може да движи и четирите си крайника.

От неврологичния преглед се установяват изменения в позицията на крачетата. Става ясно обаче и че малката космата топка има Гана. Ганата е изключително тежко вирусно заболяване, което поразява много органи и системи, но най-вече нервната. Може да доведе до гърчове, невъзможност за преглъщане и в крайна сметка до летален изход.

 Джанел и Стю Кларк - австралийската двойка, която обикаля света на мотори с три кучета

Двойката, която обикаля света на мотори с три кучета

Истински приключенци

Лекарите не могат да разберат защо Хоп (така я кръщават с надеждата, че ще се скочи на четири крачета) не може да движи крайниците си и не са сигурни, че ще успее да пребори коварната Гана, но от Stray Angels не се отказват от нея. И въпреки препоръките на всички ветеринари, че евтаназията е единственият изход, решават да дадат шанс на кученцето да се бори за оцеляването си. И Хопи го постига. 

Въпреки че преболедува Ганата обаче, лекарите продължават да не могат да открият причината, поради която не движи краката си. Казват, че може да е генетична или вродена малформация и още много предположения, но за съжаление без резултат и вариант за лечение. И никой не дава добра прогноза. А Хопи стои в клетката повече от месец неподвижна, като поглежда с големите си очи всеки, който я погали и върти опашка от радост с надежда.

5 забележителности в България, които да посетим с домашния си любимец

5 забележителности в България, които да посетим с домашния си любимец

Ето защо Царевец, Ботаническа градина Балчик, Белоградчишки скали, Парк за мечки Белица и пещера “Магура” са отлична идея

От организацията обаче не спират да мечтаят, че ще намерят човек, който да и я даде. Да я гали, да я изведе да легне на мека тревичка, да види слънцето и да усети топлината на домашния уют.

И така докато чакат да се появи нейния човек и правят още много изследвания, за да получат отговори, става ясно, че кучето няма да проходи и ще остане инвалид. Прогнозите на всички лекари са за непълноценен живот. При такова състояние на животното обикновено е трудно, да не кажем невъзможно, се намерят осиновители. Човекът, който би отворил сърцето си и който ще се грижи за кученце в този му вид, трябва да знае, че се изисква отдаденост, висока хигиена, разходки в количка и по-често пребиваване вкъщи. 

Напук на всички негативни прогнози обаче, чудото става - Хопи е осиновена. "Представяме ви усмихнатата и истински обичана Хопи в новото ѝ семейство/приемни родители, които часове след последният ни пост писаха и звъняха напористо, за да дадат огромната си заявка и желание да отгледат с цялата си любов милото ни кученце, независимо от диагнозата ѝ", пишат от организацията в социалните мрежи.

Истината е, че осиновителите ѝ - Мария и Кирил, са пряко запознати и свързани с подобна ситуация, поради невъзможността на Кирил да може да ходи. Те виждат Хопи и приемат присърце нейното състояние и решават да ѝ  дадат цялата обич на света, докогато ѝ е писано.

БДЗП, Николай Терзиев, кучета за борба с отровите, Барс, Пойзън, Дубай и колко полезни са за опазването на природата

Кучетата, които спасяват животи

Николай Терзиев от БДЗП за неоспоримия принос на кучетата за борба с отровите за опазването на дивата природа

Това е един невероятен пример как млади хора в неравностойно положение отварят сърцата и домa си за неподвижната Хопи, независимо от изискванията, които са нужни за отглеждането ѝ, както и за неясната ѝ съдба и дълголетие. 

Хопи вече има свой собствен профил в Instagram, където можем да следим как се развива животът ѝ и където ще ни заразява с усмивка всеки ден, защото тя наистина вече се усмихва.