Будната краниотомия е специфична оперативна техника при отстраняването на проблеми във функционално важни зони в мозъка

Тя се характеризира с това, че пациентът е държан в различно състояние посредством анестезия, като при определени етапи от операцията е важно той да е буден.

Така лекарите могат най-добре да преценят кои мозъчни зони могат да бъдат отстранени и кои не, като индикатор за това е поведението на самия пациент. 

Тази седмица ни попадна видео от такава операция, проведена в ЮАР, а пациентът е местен музикант на име Муса Манзини - джаз бас китарист. 

Видеото е публикуван в местния новинарски сайт News24 и ни доказва, че все пак има неща в интернет, които все още не сме виждали.

В него се вижда как Муса свири на китарата си съвсем спокойно, докато екип от лекар буквално бърника в мозъка му.

Целта на операцията е била да се премахне тумор, а идеята със свиренето е била, лекарите да могат да разберат дали режат на правилното място или премахват здрава мозъчна тъкан.

Опериращите са следели дори за най-малките отклонения в акордите и мелодията на китарата, и така са успели да идентифицират само проблемните зони. 

Интересното е, че Муса не е първият музикант, който преживява подобна операция.

Испанският саксофонист Карлос Агилера също е свирел по време на операция, която претърпява през 2015 г., а през 2014 г. един от тенорите на Холандската национална опера е бил помолен да пее през цялото време на подобна манипулация.