Това състояние е толкова рядко, че за него дори няма термин.

Котките, гласът на стопанина им и ново изследване, което показва колко се привързват

Защо да говорим на котките "по бебешки"

Ново изследване дава насоки

В Англия е било намерено бездомно коте, на което при преглед от ветеринарни лекари, не са били открити нито мъжки, нито женски полови органи.

Котенцето се казва Хоуп, на едва 15 седмици е и за него специалистите казват, че е било вълнуващо да открият специалния му "статус". Въпреки че животинчето не може да бъде определено нито като мъжко, нито като женско, е напълно здраво и е готово отново да бъде приютено.

Любопитно е, че първоначално се е смятало, че Хоуп е женско коте, но в последствие ветеринарите не са открили външни полови органи. В случая става дума за агенезия, която представлява неуспех на развитието на орган.

Лекарите признават, че никога досега не са виждали това явление. Според тях има някаква възможност овариална тъкан да е скрита вътре в тялото на котето, но тя е почти незначителна.

Котки, краставици и каква е причината да се страхуват от тях

Защо не бива да плашим котката си с краставица

Какво казват ветеринарите по този въпрос

Въпреки това състоянието на Хоуп най-вероятно не би навредило на цялостното ѝ здраве в бъдеще. На котето сега му предстои да бъде приютено от нови стопани, а за ветеринарите да се грижат за него за кратко е било "наслада", както самите те казват, пише BBC.