По-малко от месец остава до навършването на година от смъртта на Елизабет Втора. Най-дълго управлявалият британски монарх почина на 8 септември 2022 г. на 96-годишна възраст в лятната си резиденция Балморал в Шотландия.

Елизабет Втора и защо първата годишнина от смъртта на кралицата няма да бъде отбелязана

Защо първата годишнина от смъртта на кралицата няма да бъде отбелязана

Какви са плановете на крал Чарлз

Освен много мъка за семейството й и поданиците й обаче, това събитие доведе до някои неочаквани резултати като значителни приходи за Royal Collection Trust. Тръстът набра средства от продажба на възпоменателни предмети за кралицата, бестселърова книга, посветена на живота й, както и от билетите за посещение на кралските резиденции.

Royal Collection Trust е благотворителна организация, която се грижи за съхранението и поддържането на богатата колекция изкуство на кралското семейство, както и за управление на официалните резиденции като например дворците Бъкингам и Кенсигтън.

Замъкът Уиндзор в деня на погребението на кралицата

Източник: GettyImages

Замъкът Уиндзор в деня на погребението на кралицата

По време на пандемията приходите му бяха сериозно засегнати и в края на 2022 г. той отбеляза едва 22 милиона панунда. В края на 2023 г. обаче приходите му са скочили до 61.9 милиона паунда, пишат The Daily Telegraph.

Колко е струвало погребението на кралица Елизабет Втора на британците

Колко е струвало погребението на кралица Елизабет Втора на британците

Предстои да разберем и колко е излязла коронацията на Чарлз

Основен принос за последното има продажбата на книгата The Queen: 70 Glorious Years, която проследява с фотографии и текст цялото управление на Елизабет Втора. Както и продажбата на входни билети за всички кралски замъци. Особено популярен става замъкът Уиндзор поради факта, че кралицата е погребана именно.