Надали има човек, който да не знае за Клеопатра - египетската владетелка, живяла през I в. пр.н.е., известна с управлението си и връзките си с римски пълководци и лидери като Юлий Цезар и Марк Антоний.

Клеопатра, Лудвиг ван Бетовен, Уинстън Чърчил, Алберт Айнщайн и предпочитанията и на още велики личности към храната

Храната - голямата слабост на великите личности в историята

Кой и какво е обичал да си похапва

И докато голяма част от нейния живот е мистерия, има един факт, който учените почти успяват да разкрият. А именно, любимият ѝ парфюм.

Изследователите традиционно проявяват интерес към историята на древните градове и цивилизации. Проучванията им са съсредоточени преди всичко към видимите обекти на древността, а изводите им са основани на реално открити останки и предмети.

Според доклад на Science News, едва в последните години археолозите започват да се фокусират върху древни неща като аромати. А това се случва след като успяват да "уловят" молекули от миризми на артефакти и да разчитат древни текстове, препращащи към рецепти за парфюми.

Снимка 575595

Източник: iStock

Години на труд са положили археолозите в опитите си да открият характерния аромат на парфюма на Клеопатра. Всичко започва, когато двама от тях - Робърт Литман и Джей Силвърщайн от Хавайския университет откриват около 2300-годишни останки от нещо, което се предполага, че е било фабрика за аромати - близо до древноегипетския град Мендес. Така учените стигат до извода, че са успели да достигнат и до характерния аромат на египетската владетелка.

Снимка 575596

Източник: iStock

Мястото, което изследователите започват да разкопават през 2009 г. съдържа пещи и глинени контейнери, които се предполага, че са се използвали за производство на парфюми.

За да възпроизведат любимия парфюм на известната кралица, изследователите експериментират със съставки като масло от пустинна фурма, смирна, канела и борова смола. Базираният в Берлин египтолог Дора Голдсмит и професорът по гръцка и римска философия Шон Кофлин от Прага се опитват да пресъздадат египетския аромат, известен като Мендезиански парфюм, който се смята, че Клеопатра е използвала. Наречен е така на град Мендес, от който произхожда. И заради огромната си популярност, който е имал сред египетската горна каста, рецептата на парфюма е оцеляла и до днес - в ръкописи на древногръцки и римски език.

Парфюмът и трикът, който прави аромата от него най-дълготраен

Трикът, с който да направим парфюма най-дълготраен

Само да го знаехме по-рано...

Според двамата изследователи, парфюмът е бил силна, но приятна смесица от пикантност и сладост.