Световни лидери, велики мислители, музиканти, писатели и учени - те са добре познати на всички ни с приноса си към човечеството и неговото развитие. Затова понякога дори забравяме факта, че те всъщност, подобно на всички нас, са били преди всичко хора. И са имали своите слабости. Като например добрата храна.

Исторически личности, умрели от лакомия

Исторически личности, умрели от лакомия

Когато не знаят кога да спрат

И ако погледнем назад в историята, ще е любопитно да разберем кой какво е обичал да похапва. Доколко е бил придирчив и ексцентричен във вкуса си, или пък по-скоро e бил обикновен и скромен.

Клеопатра

Владетелката на Египет е обичала да организира уникални вечерни приеми, на които да се поднася вкусна храна - зеленчуци, бобови растения, зърнени храни и ароматни билки.

Снимка 572228

Източник: GettyImages

Но не е пропускала и месото. Любимото ѝ ястие е било пълнен гълъб, гарниран със сезонни зеленчуци. Често на трапезата ѝ са присъствали боб чорбата и супи от ечемик и лимец.

Хенри VIII

Кралят на Англия, известен с многобройните си бракове и разводи (и обезглавени съпруги), е останал известен и с любовта си към храната. Наслаждавал се на всичко - от типичните английски ястия, до екзотични храни, донесени от далечни земи.

Снимка 572227

Източник: GettyImages

Сред любимите му деликатеси са били печени опашки от бобър, месо от лебед, кит и паун. Макар че не е подминавал и кокошки, прасета и крави.

Лудвиг ван Бетовен

Храната, която е предпочитал известният композитор е била не особено претенциозна. Най-често е консумирал хлебна супа с яйца - наистина звучи просто. Но пък самият Бетовен явно е държал на нея, щом дори е казвал, че "всеки, който изрича лъжа, няма чисто сърце и не може да направи добра супа".

Снимка 572232

Източник: GettyImages

Гениалният композитор е харесвал и юфка, гарнирана със сирене и масло.

Уинстън Чърчил

Видният британски премиер е бил голям почитател на деликатес, който с днешна дата е забранен на много места. А именно - супа от костенурки. Той дотолкова е обичал ароматния бульон, че го е носел по време на пътуванията си.

Снимка 572225

Източник: GettyImages

Супата от костенурки вече е незаконна в редица места по света, защото много видове вече са застрашени от изчезване.

Алберт Айнщайн

Въпреки ексцентричността, с която сме свикнали да го свързваме, легендарният физик е имал доста неексцентричен вкус към храната.

Снимка 572229

Източник: GettyImages

Любима му е била купа спагети. При това без месо, тъй като той е предпочитал вегетарианския начин на живот.

Чарли Чаплин

Емблематичният актьор и режисьор от ерата на нямото кино е бил фен на готвени месни ястия.

Снимка 572231

Източник: GettyImages

Особено на онези, приготвени от по-нестандартната част от животното. Като например задушено шкембе - което е било сред любимите му храни, наред с агнешката яхния и лютото къри, уточнява Stars Insider.

Ърнест Хемингуей

След дългите години на изгнание, прекарани във Франция, известният американски автор развива вкус към деликатесите и характерните за страната ястия.

Снимка 572226

Източник: GettyImages

Любими са му били морските дарове. Хемингуей се наслаждавал на стридите, рибата и скариди, които, разбира се, щедро е поливал с голямо количество вино.