Знаем стотици истории за това как по абсолютно случаен начин на бял свят са дошли много изобретения и лекарства, родили са се идеи и какво ли още не. Тази също е такава.

И тя, разбира се, има своята предистория, която започва преди около четири години. Илиян Здравков винаги е имал склонност към екзотичните видове - и растения, и животни. Случайно попада на статия с информация за растението годжи бери. Решава, че ще инвестира в отглеждането на "здравословното плодче".

Три години и половина той посвещава на отглеждането и подробното си запознаване с растението. "Храстите гледам в покрайнините на Червен бряг. Отглеждането им е изцяло природосъобразно - наторявам и пръскам с биологичен тор, който приготвям от коприва и глухарче."

Снимка 402433

Източник: Gojizl

Тук намесваме и майката на Илиян. Защото именно нейните импровизации в кухнята са причината да се появят сосовете Gojizl (произнася се годжизъл - бел.авт.). Един ден тя решава, че от продукцията на Илиян ще направи прясно чили от годжи бери. "Крайният резултат беше очарователен - нещо, което не очаквах", признава Илиян.

Именно очарованието го кара да направи сам няколко опита, в който да промени някои неща в рецептата. И след известна само на него доза опити, успява да стигне до резултат, който напълно задоволява вкуса му.

"Всичко след това ми се стори някак в реда на нещата - хората трябваше да бъдат запознати с този продукт."

Снимка 402435

Източник: Gojizl

И ако някой не спира да се чуди какъв точно вкус имат сосовете Gojizl, Илиян веднага помага с описание: "Носят странната и непозната нотка на прясното годжи бери - лек и сладко-кисели; имат два варианта, единият от които е лют."

С какво точно се отличават от останалите сосове на пазара - всеки трябва сам да си отговори. А хранителните им качества изпъкват с широката гама полезни вещества и витамини, които самият плод годжи бери съдържа.

Самият Илиян ни препоръчва комбинацията с "паста, сирена (особено сини) и, не на последно място, крехки, сочни и качествени меса".

Снимка 402437

Източник: Gojizl

Но освен сосове, годжи берито той е решил да направи и на сладко, и по-точно, на цели три разновидности: първото е само от плодовете на екзотичното растение, второто е в комбинация с цвят от липа, а третото - с джинджифил, лимонова кора и прясна мента.

Но най-важното е, че всичко това, неговата собствена история с годжи берито, прави Илиян щастлив и му дава възможност да се развива във всяко едно отношение. А всеки ще се съгласи, че щастието и храната вървят заедно.