Да се опитаме да си представим какво би било, ако лицето ни е цифрово заменено в порно видео без нашето съгласие и след това споделено в интернет. Една жена разкрива ужаса от това, което й се случва.

Една вечер, преглеждайки Twitter, Кейт Айзъкс се натъква на смущаващо видео сред известията си. "Тази паника просто ме заля", казва Кейт, говорейки пред BBC публично за първи път след случилото се.

"Някой беше взел лицето ми и го беше поставил в порно видео, правейки така, че да изглежда все едно наистина съм аз."

Става дума за т.нар. deepfake - дълбоки фалшификации, термин, който всъщност идва от "deep learning" - методът на машинно учене на изкуствен интелект с помощта на изкуствени неврални мрежи.

Тези технологии позволяват създаването на видеоматериали, които имат потенциала да бъдат напълно неразличими от реални - далеч повече, отколкото дори най-добрите студиа по компютърна графика могат да постигнат, и далеч по-лесно.

От 2017 г. насам deepfake-ове са ползвани за създаване на фалшиви новини, фалшива порнография с известни личности, и изключително убедителни и ефективни измами.

Марина Чапман, The Girl With No Name и необикновената история на една жена, отгледана от маймуни

Жената която твърди, че е отгледана от маймуни

Една необикновена история

Така без да иска Кейт е превърната в порно актриса. Дълбоко фалшифицираното порно видео в Twitter - с таг Кейт, която води кампании срещу порнографията без съгласие, е направено с помощта на кадри от телевизионни интервюта, които тя е дала по време на кампанията.

"Сърцето ми се сви. Не можех да мисля ясно", казва тя. "Спомням си просто усещането, че това видео ще бъде навсякъде и беше ужасяващо."

В миналото високопоставени знаменитости и политици бяха най-честите мишени на дълбоко фалшифицираните видеоклиповете. И не винаги бяха порно. Някои бяха направени с комедийна стойност. Но през годините това се промени - според компанията за киберсигурност Deeptrace, 96% от всички дълбоко фалшифицирани кадри са порнография без съгласие.

Подобно на порнографията за отмъщение, дийпфейк порнографията е известна като сексуално насилие, базирано на изображения - общ термин, който обхваща заснемането, правенето и/или споделянето на интимни изображения без съгласие.

В Шотландия вече е престъпление споделянето на изображения или видеоклипове, които показват друго лице в интимна ситуация без неговото съгласие. Но в други части на Обединеното кралство престъпление е само ако може да се докаже, че подобни действия са имали за цел да причинят страдание на жертвата - вратичка, която означава, че създателите на видеоклипове често не носят правни последици.

Екатерина Лисина, рекордът за жена с най-дългите крака в света и колко е висока рускинята

Жената с най-дългите крака в света

Рекордът, който държи Екатерина Лисина

30-годишната Кейт основа кампанията #NotYourPorn през 2019 г. Година по-късно нейният активизъм засяга и уебсайта за развлечения за възрастни Pornhub, който трябваше да свали всички видеоклипове, качени на сайта от непроверени потребители - по-голямата част от съдържанието му.

Следователно Кейт предполага, че който и да стои зад фалшифицирания видеоклип, е раздразнен от  кампанията ѝ. Тя им беше "отнела порното". Но тя няма представа кой е този човек. Нито кой може да е видял видеото.

И макар да ѝ е ясно, че лицето й е насложено върху кадри на порно актриса, видеото е достатъчно убедително, за да се тревожи, че други може да не забележат измамата. "Това беше нарушение - самоличността ми беше използвана по начин, с който не съм съгласна."

Бедите ѝ не спират дотук. Под видеото много хора започват да оставят обидни коментари, като някой дори я заплашват, че ще проследят Кейт у дома, ще я изнасилят, ще заснемат нападението и ще публикуват кадрите в интернет.

Валерия Лукянова, Джъстин Джедлика и това ли са Барби и Кен в реалния живот

Когато Барби срещне Кен, но в реалния живот

Една наистина плашеща прилика

Всичко това я кара да започне да се страхува за живота си и този на семейството си. Кейт признава, че се е паникьосала до такава степен, че е била в състояние да направи нищо разумно, защото параноята я е завладявала.

От опита си да подкрепя други в подобни ситуации, на теория Кейт знае точно какво да направи, ако някой стане жертва. Но не и когато тя самата е жертва.

"Не последвах нито един от собствените си съвети", казва тя.

Неин колега докладва за видеото и злобните коментари с Twitter и всички те са свалени от платформата. Но след като всяко дълбоко фалшифицирано съдържание бъде публикувано и споделено онлайн, е трудно да бъде премахнато изцяло от разпространение.

Истината е, че в онлайн форумите има пазар за дълбоко фалшифицирано съдържание от всякакъв тип. Хората публикуват искания за заснемане на видеоклипове на техните съпруги, съседи и колеги и - колкото и неразбираемо да изглежда - дори на техните майки, дъщери и братовчеди.

Създателите на съдържание отговарят с инструкции стъпка по стъпка - от какъв изходен материал ще се нуждаят, съвети кои ъгли на заснемане работят най-добре и ценовите категории за работата.

Стандартът на дълбоко фалшифицираните видеоклипове може да варира изключително много и зависи както от опита на лицето, което е направило видеото, така и от сложността на използваната технология.

Миа Халифа, OnlyFans, порното, армията и какво сподели бившата порно актриса

Миа Халифа за разликата между порното и армията

Какво сподели бившата порно актриса

Но човекът, който стои зад най-големия уебсайт за дълбоко фалшифицирано порно под псевдоним Gorkem, признава анонимно пред BBC, че вече не е лесно да разберем със сигурност дали гледаме манипулирани изображения или не, защото в бранша работят много добри професионалисти. Неговият сайт например привлича около 13 милиона посетители на месец и хоства приблизително 20 хиляди видеоклипа във всеки един момент.

До сравнително наскоро софтуерът за дълбоко фалшифициране не е лесно достъпен и обикновеният човек не би имал уменията да направи нещо подобно. Но сега всеки над 12-годишна възраст може законно да изтегля десетки приложения и да прави убедителни дълбоко фалшифицирани клипове само с няколко кликвания. За Кейт това е тревожно и "наистина страшно".

"Това не е тъмната мрежа, а в магазините за приложения - точно пред очите ни", споделя Кейт, но категорично заявява, че няма да позволи "те да спечелят". Тя допълва, че ще се бори за промени в закона, които да могат да забранят или поне ограничат създаването на подобно съдържание.