Всички знаем за онези големи гигантски антени, които изглеждат така, сякаш достигат точно под крилото на някой самолет на огромна височина в небето. Е, някой трябва да се катери от време на време по тези телекомуникационни кули, за да ги инспектира или да смени някоя изгоряла крушка.

Човек би си помислил, че е по-лесно да има хеликоптер или нещо друго, което да качва въпросния техник горе, но истината е, че няма. Прави го един човек, който стъпало по стъпало по кулата се качва до върха ѝ. И вероятно има наистина убедителна причина някой да се катери по този начин, макар на нас да не ни е известна. Ако не друго, поне е добра физическа тренировка.

За Кевин Шмид изкачването на тези огромни антени е нещо като още един понеделник в офиса. Шмид работи за компания, наречена Sioux Falls Tower and Communications, и очевидно те извършват поддръжка на телекомуникационни кули. Не сме сигурни дали има някакъв процес, който да определя кой да бъде техникът, който ще се изкачва на 609 метра височина, за да смени крушката, или се очаква всеки, който работи там, да го прави, но определено не е работа за всеки.

Снимка 620725

Източник: стопкадър видео YouTube / Prairie Aerial

Макар от USA Today да обръщат внимание, че за всяко качване му се плаща по няколко хиляди долара, пак ни изглежда малко на фона на риска, който човек поема.

На един от работните си дни на телекомуникационната кула Шмид прави нещо, което кара цял свят да му обърне внимание. С помощта на приятел с дрон той документира изкачването си за смяната на електрическата крушка и проверката на антената на KDLT-TV през 2015 г. близо до Салем, Южна Дакота. Въпреки че гледката е красива, не може да се отрече, че причинява сърцебиене, защото височината е внушителна.

Снимка 620724

Източник: стопкадър видео YouTube / Prairie Aerial

Шмид всъщност е изкачил стотици кули през последните осем години, в десетки щати, през всеки сезон, понякога при вятър от 97 км и в час. Това е част от работата му. И ако за останалата част от света световъртежният му работен ден е всичко друго, но не и нормален, за него не е нещо особено. 

"Някои от приятелите ми не могат да повярват, че го правя. За мен обаче е просто един обикновен работен ден", категоричен е смелчагата.

Снимка 620727

Източник: стопкадър видео YouTube / Prairie Aerial

"Няма по-добро от тази гледка и няма по-страхотно усещане за спокойствие от това да си сам над 600 метра във въздуха", казва Шмид. Шмид обаче не пази тези моменти само за себе си. Към края на видеото той показва как вади мобилен телефон и си прави селфи.

"Всеки път, когато се изкачвам на кула, си правя селфи и го изпращам на съпругата си Алла", с усмивка споделя още Шмид.