Селекцията ни от заглавия тази седмица условно сме нарекли "Сблъсъкът на титаните". Защото и тримата автори са истински литературни титани.

Снимка 522594

Източник: Колаж / Лабиринт

"Клара и сянката"

Изкуственият интелект е любопитна тема за много творци в последните няколко десетилетия. Той е в центъра на новия роман на Казуо Ишигуро, който излиза на български език паралелно с публикуването му във Великобритания. От носител на "Нобел" за литература, както и награда "Букър" (за "Остатъка от деня") не очакваме баналности, а изследване на човешката природа с всичките и слабости на фона на изкуствения интелект, който жадува да изпита всичко човешко.

Изд. Лабиринт, 17.90 лв.

Снимка 522596

Източник: Кръг

"Механично пиано"

Темата на дебютния роман на Кърт Вонегът отчасти се дублира с тази за възхода на изкуствения интелект, макар и с обратен знак. Писана през 1952 г., книгата показва как машините постепенно изместват хората, правят творчеството и свободата безполезни, и принуждават хората да живеят в безсмислие. Новото издание е с твърда корица и с впечатляваща илюстрация на Милена Вълнарова.

Изд. Кръг, 19.90 лв.

Снимка 522595

Източник: Колаж / Колибри

"Кишот"

Новият роман на Салман Рушди разказва за посредствен писател на име Сам Дюшан, който иска да създаде своя прочит на класическия "Дон Кихот" на Сервантес. Неговият рицар е възрастен търговски пътник, който тръгва да прекосява Америка с въображаемия си син Санчо, докато се справя с "вятърните мелници" на съвременната епоха.

Изд. Колибри, 24 лв.