Топлите месеци са отново тук и спортовете в бърза вода са един от начините да се откъснеш от ежедневието, да се разхладиш и да се заредиш с адреналин. Безспорно най-популярният сред тях е рафтингът, за който природата у нас предлага прекрасни условия. Но в последните години все по-голяма популярност набира и каякингът.

Адреналинът идва с водата

Адреналинът идва с водата

Един за всички, всички във водата

Ако днес се надяваш на топло време, за да се качиш в лодката, то с първите каяци, направени от кожи, са се придвижвали добре облечени ексимоси и други обитатели на арктическите области. От тогава са минали хиляди години, в които гребането с малките лодки от метод за оцеляване се превръща в спортна дисциплина, а в последствие - и в хоби.

Както повечето екстремни спортове, и каякингът те завладява, без да разбереш как точно се е случило. Потвърждава го и Емилия Пенева - основател на Adventure Net, професионален инструктор и истински фен, за когото той се превръща в работа и в начин на живот.

Снимка 535372

Източник: Adventure Net

Емилия винаги е била по по-екстремните преживявания. Първата й любов е планината, където прави преходи, кара колело, ски, сноуборд. И съвсем логично, но и напълно неусетно, спортовете в бърза вода я печелят с адреналина в големи дози.

"Започнах с рафтинг, а после и с каяци", обяснява тя и пресмята, че първото й качване на каяк е преди около 20 години. Тогава не е много наясно с тънкостите, просто опитва - и не спира и до ден-днешен.

За това време трупа опит, става инструктор и стига до извода, че каякът й доставя най-голямо удоволствие. Използва всяка удобна възможност да скочи в лодката, да хване здраво греблата и да влезе в битка с водата. 

Снимка 535373

Източник: Adventure Net

С какво ви спечели каякингът?

Основно с това, че е индивидуален спорт. И е много силно, много истинско като усещане, защото си сам - в лодката, с бързата вода, която ври и кипи отвсякъде, с природата. Обичаш ги, усещаш ги.

Освен че те зарежда с адреналин, те кара да забравиш за всичко - не мислиш за нищо, когато се качиш в лодката.

Кои са най-предпочитаните места за карането на каяк и какво трябва да знаем, преди да се качим в лодката, можем да разберем тук.