Когато Каролина Шиино получава короната и пояса, които я провъзгласиха като Мис Япония 2024, 26-годишната жена избухва в сълзи. В края на краищата тя е първата жена, родена извън Япония и с родители, които не са японци, която печели титлата.

След коронацията си Шиино, която получава японско гражданство през 2022 г., каза, че всичко е било "като сън".

"Често трябваше да се боря срещу препятствия, които ми попречиха да бъда приета като местна, поради което съм изключително благодарна да бъда призната за японка в това състезание", каза тя.

Ив Жил е Мис Франция 2024 - как победителката влезе в историята на конкурса за красота

Мис Франция, за която всички говорят

Исторически избор на победителка във Франция

Въпреки думите ѝ, в Япония бързо избухна дебат в социалните мрежи за това дали на Шиино наистина трябва да ѝ бъде позволено да получи короната на Мис Япония.

Повечето от положителните публикации се фокусираха върху факта, че тя е японска гражданка, докато други, които се противопоставиха на нейната победа, наблягаха на въпроса за етническата принадлежност.

"Избраната за мис Япония дори не е наполовина японка, а 100% чиста украинка. Не я ли прави това мис Украйна?" попита един потребител на X (преди Twitter).

По визията посрещат

Традиционният японски начин на мислене определя японеца по външността, а не по националността му. Например, подобно на много други полу-японци, тенисистката Наоми Осака, с майка японка и баща от Хаити, обикновено се възприема като японка, защото "изглежда" като японка, въпреки че говори лошо японски и получава японския си паспорт едва на 22-годишна възраст.

Снимка 543360

Източник: GettyImages

За разлика от това, някои японци изглежда намират за абстрактно и чуждо, че чужденци без японски корени, като Каролина Шиино, могат да станат техни сънародници чрез натурализация.

Това е въпреки факта, че няколко хиляди души получават японски паспорт всяка година, включително чужденци от не-японски произход. Марти Турунен например, който е финландец, дошъл в Япония като мисионер, взима японско гражданство през 1979 г. Той приема японското име Марутей Цурунен и заема място в горната камара на японския парламент от 2002 до 2013 г.

Миграция от Украйна в Япония

Новата кралица на красотата е дъщеря на украинци. Тя е родена в град Тернопол в Западна Украйна през 1998 г. След като родителите й се развеждат, майка й се омъжва за японец с фамилия Шиино, заради което Каролина се мести в Япония на петгодишна възраст, израствайки там при напълно нормални обстоятелства.

Тя говори японски без никакъв акцент и казва, че е възприела напълно японската култура, чувствайки се японка както заради езика, който говори, така и заради начина си на мислене. Неяпонската й външност обаче често привлича вниманието в японската й среда.

Организаторът на Мис Япония Ай Вада, казва пред BBC, че журито е избрало г-жа Шиино за победител "с пълно доверие".

"Тя говори и пише на красив и учтив японски", казва Вада. "Тя е по-японка от нас."

Но не всички потребители на X - най-важният дискусионен форум в Япония, са убедени в това.

Мадисън Марш е Мис Америка 2024 - ето няколко любопитни подробности за живота ѝ

От армията до конкурсите за красота - какво знаем за новата Мис Америка

Какъв е животът на Мис Колорадо

"Като японка с една осма японска кръв, смятам, че трябва да си поне наполовина японка, за да представляваш хомогенна страна като Япония на конкурса Мис Япония", пише една потребителка и добавя, че това е въпрос на идентичност. "Аз съм японец и изобщо не съм доволен от този избор на Мис Япония", смята друг.

Други коментари обаче са съсредоточени върху красивия външен вид на Шиино.

"Не е ли това най-красивата Мис Япония в историята? Не мисля, че някога съм виждала толкова красива жена преди", отбелязва един, а друг пише: "Тя спечели титлата Мис Япония. Тя е скромна и мила японка."

Някои потребители също предполагат, че журито е искало да изрази политическа коректност с избора ѝ, което може да се разглежда като защита на разнообразието и изразяване на солидарност с Украйна.

Старият дебат на нов глас

Самата Шиино не крие, че се е състезавала за короната на Мис Япония много умишлено - за да "създаде общество, в което хората не се съдят по външния им вид".

Сегашният спор около нейната победа не е особена изненада, особено предвид факта, че имаше подобна дискусия преди девет години, когато Ариана Миямото беше избрана за Мис Вселена Япония като първата жена от смесена раса, спечелила титлата. Тогава също имаше критики, че 20-годишната не изглежда "достатъчно японски".

Каролина Шиино от Украйна е новата мис Япония - историческа победа, която разбуни духовете

Украинката, която спечели Мис Япония

Каролина Шиино влезе в историята, но и разбуни духовете

Подобно на Наоми Осака, Миямото е с баща афроамериканец и затова имаше дискусия дали тъмнокожа японка може да бъде Мис Япония. По всичко обаче личи, че независимо дали им харесва, или не, хората в островната държава трябва да свикнат с Мис Япония, която не изглежда като японка, но очевидно е японка по душа, пише Deutsche Welle.