Преди почти десет години японците всяха смут в обществото си, след като избраха Ариана Миямото за своя мис. Това, което разбуни духовете беше, че тя стана първата жена със смесена раса, коронясана за Мис Япония. И по-точно - с майка японка и баща афроамериканец.

Мадисън Марш е Мис Америка 2024 - ето няколко любопитни подробности за живота ѝ

От армията до конкурсите за красота - какво знаем за новата Мис Америка

Какъв е животът на Мис Колорадо

Победата на Ариана Миямото през 2015 г. повдигна въпроса дали човек от смесена раса изобщо трябва да има правото да печели конкурса. И сега същото се случва отново с коронясването на новата мис Япония.

Това е 26-годишният модел Каролина Шиино, която е родена в Украйна. Още на петгодишна възраст обаче тя се мести в Япония и израства там. Сега вече е и първият натурализиран японски гражданин, който печели конкурса за красота.

"Сблъсквала съм се с расови предразсъдъци и беше предизвикателство да бъда приета като японка", казва просълзена Каролина Шиино на безупречен японски по време на коронясването си за Мис Япония.

Спечелването на титлата тя нарича своя "мечта" и допълва: "Признаването ми за японка в това състезание ме изпълва с благодарност."

Моделът вече има японско гражданство и въпреки че е наясно, че не изглежда като японка, казва, че се чувства като такава, защото е израснала в страната.

Докато една част от обществото в Япония приема победата на новата си мис от Украйна, то друга използва повода да възобнови дебата за това какво означава да си японец и изрази съмнението си, че мис Япония трябва да е от друга държава.

"Този човек, който беше избран за мис Япония, дори не е смесица с японка, а 100% чиста украинка. Разбирам, че е красива, но това е "Мис Япония". Къде е японското в нея?", пита един от потребителите на X (преди Twitter).

"Ако беше наполовина японка, със сигурност няма проблем. Но тя е етнически 0% японка и дори не е родена в Япония", пише друг.

Според някои пък победата на Каролина Шиино изпраща "погрешно послание". "Мисля, че японците биха приели погрешно послание, щом един европейски изглеждащ човек може да бъде наречен най-красивият японец", гласи едно от мненията.

Други пък мислят, че изборът на родената в Украйна мис Япония е политическо решение.

"Ако беше рускиня, нямаше да спечели. Никакъв шанс. Очевидно критериите сега са политическо решение", пише един от онлайн потребителите.

Мис Америка 2024 - какво знаем за Мадисън Марш

Новата Мис Америка - на 22 и офицер от военновъздушните сили

Какво още знаем за Мадисън Марш

Организаторите на конкурса обаче защитават изцяло избора на съдиите. Освен това изтъкват, че новата мис Каролина Шиино пише и говори на перфектен японски, както и че е "повече японка от нас", пише BBC.