Със своите 2.4 метра Джейн Бънфорд (1895 г.-1922 г.) е смятана за най-високата жена в света през целия си живот, няколко години от които е прекарала и като най-високият жив човек като цяло. Тя запазва титлата най-висока жена в продължение на 60 години след смъртта си (докато не ѝ взета от китаеца Зенг Джинлиан) и остава най-високият британец, който някога е съществувал.

Джулия Лин Олсън - жената, която на 67 преобрази тялото си след години борба със здравословни проблеми

Как една жена на 67 преобрази тялото си след години борба със здравословни проблеми

Джулия Лин Олсън е в най-добрата си форма досега

Джейн е погребана в дълъг, изработен по поръчка ковчег на погребение, на което присъстват семейство и приятели. Въпреки това, 50 години по-късно нейният скелет е намерен изложен в близкия университетски музей и изглежда никой не знае как е попаднал там.

Да станеш най-високият човек във Великобритания

Родена в Бартли Грийн, Бирмингам, Джейн се радва на сравнително нормално ранно детство до 11-годишна възраст, когато счупва черепа си, след като пада от колелото си. Тя е по-висока от средната за възрастта си, но нейният забележителен скок в растежа започва едва след като получава нараняването на главата, за което се предполага, че е увредило трайно хипофизната й жлеза, освобождавайки излишък от хормон на растежа, пише Guiness World Records.

Тихо и срамежливо дете в гимназията, което се радва да бродира, тя скоро става толкова висока, че една минава през вратите, като същевременно е тормозена от съучениците си, заради огромния си ръст. Поради това родителите й решават да я спрат от училище преди 13-ия й рожден ден, на която дата е измерена с височина от 1.98 метра.

Джейн започва да работи в шоколадова фабрика за известно време, след като напуска училище, въпреки че на 15-годишна възраст е включена в официалното преброяване през април 1911 г. без професия. Тя отхвърля няколко възможности през живота си да се появи в различни предавания, както и отказва значителна сума от мъж, който иска да купи косата й. Няма снимки на Джейн, но се знае, че е имала много дълга кестенява коса. Тя е наградена с рекорд за най-дълга коса през 1972 г., въз основа на факта, че косата й, сплетена на две плитки, стига до глезените й, което показва дължина 2.4 метра.

На 21-вия си рожден ден през 1916 г. Джейн е измерена на 2.39 м, което е най-голямата й височина в изправено положение. Нейният рекорден ръст от 2.41 е оценка, коригирана, заради изкривяването на гръбначния й стълб, което е имала. Бащата на Джейн почива в края на 1916 г., така че тя се мести в къщата на брат си на Джигинс Лейн, Бартли Грийн, където живее до смъртта си шест години по-късно.

Тъй като не харесва нежеланото внимание, което й носи големият й ръст, Джейн се превръща в отшелник в последните си години, въпреки че често помага като гледа децата на съседите си. Съобщава се също, че тя е близка приятелка с джудже на име Ема, което живее наблизо. Нейното влошаващо се гръбначно изкривяване означава, че тя не можее да стои напълно изправена, което е още едно допълнение към дискомфорта, причинен от различните й проблеми със ставите.

Джейн почива на 1 април 1922 г. на 26 години. Гигантизмът е посочен като една от причините в нейния смъртен акт. Ковчегът на Джейн, който с размери 2.5 м според записите на погребалната фирма, е заключен в местната църква през нощта преди погребението й на 5 април, но по всичко личи, че тялото й не е вътре, когато е погребана.

Открадното тяло на Джейн Бънфорд

Когато Джейн почива, в местния вестник не е публикуван некролог или съобщение за смърт и почти 50 години изминават, без да се споменава повече за нея. Въпреки това, в Книгата на световните рекорди на Гинес от 1971 г. "неидентифицирана акромегалична великанка, починала в Нортфийлд, Бирмингам, Англия през 1921 г. на възраст около 24 години", е посочена като "най-високата жена", съществувала някога. "Височината на скелета е 2.3 метра, но тя има сериозна кривина, показваща височина 2.4 метра, когато е била жива", гласи записът.

86.4 см по-висока от него - двойката с рекордна разлика във височината

86.4 см по-висока от него - двойката с рекордна разлика във височината

Историята на Лари Макдонъл и Джесика Бърнс-Макдонъл

Текстът е придружен от изображение на скелета в Анатомичния музей в Медицинския факултет на Бирмингамския университет, като е допълнено, че последните изследвания на самоличността на великанката от Нортфийлд показват, че тя е починала през 1922 г.

Снимка 673666

Източник: iStock

След широкото разпространение на тази информация, университетът започва да получава запитвания от журналисти, но отказва да разкрие каквито и да било подробности. Но тъй като през 20-те години на миналия век в Бирмингам не е имало други толкова внушително високи жени, не отнема много време самоличността на скелета да бъде разкрита като Джейн Бънфорд.

След като университетът признава, че скелетът наистина е на Джейн, сагата е отразена от Daily Mirror в статия от февруари 1972 г., озаглавена "Загадката за отвличането на тялото на гигантската Джейн", в която говорител на университета е цитиран да казва: "Нямаме причина да предположим, че сме го получили по някакъв друг метод освен съвършено правилния." След това университетът спира да позволява правенето на снимки и отказва да отговаря на допълнителни въпроси.

Интервюирана по телевизията през 1972 г., възрастна жена на име г-жа Буут, която казва, че е познавала Джейн и семейството ѝ, разкрива, че носачите на Джейн са нейни бивши съученици, които отбелязват след погребението, че "Джини не беше там", тъй като по думите им ковчегът се е усещал много по-лек, отколкото са очаквали.

Хейли Ходж - жената, която обиколи гробище, за да избере име за бебето си

Жената, която обиколи гробище, за да избере име за бебето си

И как е решила да кръсти момиченцето си

Остава неизвестно дали семейството на Джейн е продало тялото й или то е било откраднато - родителите й са отдавна мъртви през 1972 г., сестра й Бетси и брат й Хари умират през 1970 г., а оцелелите й роднини отричат ​​да знаят за това. Въпреки всички спорове и медийно внимание, скелетът на Джейн остава изложен в университета до 2005 г., когато промените в Закона за защита на данните позволяват на нейните роднини да си го поискат обратно. Джейн най-накрая почива след малко второ погребение, на което е погребана без надгробен камък, показващ къде точно се намира гробът й, пише Museum of World Treasures.