"Опитвам се да спя колкото е възможно повече", казва Петри Коконен. "Това е нашата тайна през зимата." 32-годишният младеж живее в района на Vätsäri във финландска Лапландия, дълбоко в Арктическия кръг.

Докато Vätsäri може да се похвали с невероятна дива природа, включително северни елени и мечки, а северното сияние танцува в небето почти всяка вечер, това време на годината също идва със своите предизвикателства.

От октомври нататък регионът е изцяло покрит със сняг, температурата може да се задържи до -20°C в продължение на дни, а в разгара на зимата слънцето изобщо не изгрява.

Оскар Оглина - момчето, което пребори рака и сбъдна мечтата си

Момчето, което пребори рака и сбъдна мечтата си

И вече е дипломиран лекар

В началото на декември Vätsäri вече е потънал в денонощен мрак. Слънцето няма да се появи отново до 14 януари, когато ще изгрее само за около 18 минути.

За някои идеята да живеят без нито един слънчев лъч е непоносима, но Петри всъщност избира да замени градския живот, в столицата на Лапландия, Рованиеми, за да се премести тук.

Тъй като винаги е бил очарован от горите и езерата на Лапландия, той напуска работата си и решава да продължи кариерата си като водач в пустошта.

Сега живее в дървена къща с кучетата си Ели и Елза. Няма електричество, получава вода от езерото и лови храната си сам. Най-близкото село, Нелим, е на 23 км с моторна шейна.

"Толкова е красиво по това време на годината", казва Петри пред Metro. "Мразовитите сутрини и тишината на тази пустош, ловните пътувания с кучетата ми, Северното сияние и милионите звезди, които можете да видите, са само някои от най-добрите части от това време на годината."

"Тъй като температурите продължават да падат, можете наистина да усетите и да кажете кога зимата е на път. Нощите при -20C са най-добрите - всъщност можете да чуете как езерото Инари замръзва."

Когато Петри казва на семейството си, че се отказва от живота в столицата, те го подкрепят. Но не е изненадан, защото смята, че любовта му към природата е семейна черта.

Най-суровите месеци от годината тепърва му предстят и Петри има да върши доста неща. Преди земята да започне да замръзва, той прибира картофите и лука, който отглежда и приготвя дърва за огрев. Освен това изважда лодката си от водата на езерото и прибира градинските мебели.

"И за да гарантирам, че водата в моята кухня и сауна няма да замръзне, трябва всяка сутрин да отоплявам стаите с камините. Дрехите също са от голямо значение. Трябва да се уверя, че нося достатъчно слоеве, като винаги вземам допълнителни сухи дрехи."

Тъй като Петри живее без електричество, той трябва да бъде много внимателен как го използва. Избраният от него източник на енергия, слънчевите панели, идва с някои очевидни трудности. Те осигуряват енергия от февруари до октомври, която след това се съхранява за зимата. Но той трябва да бъде пестелив.

Дейвид Орин - момчето, което хваща змии с голи ръце

Момчето, което не се страхува да бъде ухапано от змия

Дейвид Орин има доста опит

"Имам само USB уреди, няколко лампи, инвертор за компютъра и няколко други по-големи устройства. Моят хладилник също е със слънчева енергия.  Използвам телефона за основни неща като поддържане на връзка с приятели и семейство, работа и проверка на прогнозата за времето, но най-важното е сигурността", споделя Петри и допълва, че пести батерията на телефона колкото е възможно повече, така че в случай, че нещо се случи, да е сигурен, че ще може да се обади за помощ.

Поради липсата на дневна светлина, най-голямата промяна в рутината на Петри идва под формата на сън. 

"Тялото може да разбере кога сезоните се променят", казва той. "През онези първи по-тъмни имам нужда от повече сън, отколкото през летните месеци. Може да е трудно наистина да се събудиш сутрин. Тялото се чувства по-тежко и малко замръзнало. И започвам да се уморявам по-рано вечер, след като дните започнат да стават по-къси. Има дни, в които имам чувството, че мога да заспя още в 16 ч."

Това е феномен, наричан "Умора от полярна нощ" и често се изпитва от хората, живеещи в Арктическия кръг. Някои жители избират да използват ултравиолетови лампи или добавки за борба с умората, но Петри отблъсква умората, като е сред природата. Прекарва дните си навън, а след това вечер в сауната си.

Според думите му много от хората зареждат батериите си с работа през зимните месеци. В крайна сметка Коледа е време за турисите и е голям бизнес в Лапландия. 

"Можете да получите годишна заплата през зимния сезон от декември до февруари", разкрива Петри.

Той също така добавя, че среднощното слънце (когато слънцето никога не залязва), преживяно от средата на май до края на юли, му влияе през тъмните дни. "Ще се изненадате колко сила ви дава лято без нощ!", казва Петри. "Намирам, че енергията продължава чак до декември."

Петри разкрива още, че общността полага усилия да се обедини по време на Полярната нощ.

"Хората търсят добър разговор и връзка", казва Петри. "Време е да наваксаме и да споделим какво се е случило през годината. Звучи странно, но за мнозина това е начинът да се справят с тъмнината."

Въпреки че е известно, че тъмнината води до лошо настроение и чувства на негативност, Петри се бори с това, като коригира начина си на мислене.

Алекс Нюлав, донорство и как органите на момчето спомогнаха за спасяването на шест човека

Как смъртта на един младеж спомогна шестима други да живеят

Историята на Алекс Нюлав

"Просто правя неща, които поддържат ума ми свеж, карат ме да изпитвам положителни емоции и ме зареждат с добро настроение. При минимална дневна светлина се фокусирам върху приятните неща и избягвам дискомфорта. Например, ако имам почивен ден и се чувствам малко уморен, гледам да не се натоварвам прекалено - просто правя точно това, от което се нуждая, за да остана спокоен и настроен положително."