Тази година едно 16-годишно момиче успя да отпразнува завършването на гимназията, а малко момче успя да гушне майка си, благодарение на Алекс Нюлав.

Конър Кенеди, войната в Украйна и историята му от фронта

Наследникът Кенеди, който воюва в Украйна

Готов да загине на фронта

27-годишният младеж почива внезапно от мозъчен кръвоизлив в Манчестър през 2020 г. и като донор на органи той помогна за спасяването на живота на шестима души. Майката на Алекс, Джуди Коутиньо, призовава хората да споделят своите желания за даряване на органи със семействата си, за да могат да бъдат спасени повече животи.

"Това е невероятен подарък", казва тя. Алекс Нюлав, родом от Тарлтън, Ланкашър, се мести в Съединените щати, за да преследва кариера в областта на счетоводството и финансите. 59-годишната г-жа Коутиньо казва, че синът й живее "живота на мечтите си" в Чикаго, преди да се разболее в началото на 2020 г. "Нямаше предупреждение", споделя майка му. "Той почина от масивен мозъчен кръвоизлив, докато беше у дома за Коледа. Това се случи като гръм от ясно небе за нас."

Снимка 593181

Източник: iStock

Пред BBC Radio Manchester, Джуди Коутиньо споделя още, че въпреки че не е обсъждала даряването на органи със сина си, "тя инстинктивно е знаела" какво ще иска той.

И се оказва права, защото той е подписал регистъра на донорите на органи четири пъти. "Какъв е смисълът да не помагат на други хора, това нямаше да върне Алекс при нас. Така че просто почувствах, че това е правилното нещо."

Кейлъб Бенъм, Бъди и как един мъж спасява кучето си, като се изправя срещу мечка

Мъжът, който се сби с мечка, за да спаси кучето си

Готов на всичко за най-добрия си приятел

През годините след това опечалената майка поддържа контакт с някои от семействата на хората, които органите на сина ѝ са спасили.

"Получих няколко писма от майката на малко момче, което получи част от черния дроб на Алекс. Като чуя колко добре се справя, е наистина утешително."

Снимка 593183

Източник: iStock

Сега Джуди подкрепя кампания на Националната здравна служба на Великобритания, която призовава хората да говорят със семействата си и да ги "оставят сигурни" относно донорството на органи. Тя подчертава въздействието, което незнанието оказва върху семействата, които са изгубили близките си.

Брайън Уилсън, Шефилд и историята на 90-годишния шофьор на камион

90-годишният шофьор на камион

Който не мисли да се пенсионира скоро

Това следва промяна в закона в Англия, което означава, че всички възрастни се считат за желаещи да дарят органите си, освен ако изрично не се откажат или са в една от изключените групи. Мнозина обаче не осъзнават, че семействата все още ще бъдат потърсени, преди да се направи каквото и да е дарение. Националната здравна служба на Великобритания съобщава, че нейното изследване показва, че докато 80% от хората са готови да дарят органите си, само 39% са споделили решението с близките си, отбелязват от BBC.