През 2014 г. бившите актьори Анимари Димитрова и Златко Златков създават един уникален проект - училище "Димитър Екимов" в село Русяла. То е единственото в България, което спасява деца от крайно бедни семейства, като им осигурява качествено образование, възпитание и грижа напълно безплатно.

Фокусът на училището са будни и даровити деца от най-бедните слоеве на обществото. Деца, израстващи в пълна социална изолация и носещи клеймото на обреченост, деца лишени от правото на равен старт и шанс за развитие. Тревожното е, че броят на тези деца расте и отдавна излиза извън малцинствените общности. 

Задачата, която си поставят Анимари и Златко, е да се погрижат за тези деца, оставащи незабелязани от обществото и да им покажат алтернативен път с надежда за по-добър живот и бъдеще. И вече 10 години бившите актьори дават всичко от себе си, за да го постигнат. 

Снимка 685232

Източник: 8pm

Вдъхновени от мисията им сценариста и режисьор Яна Алексиева и продуцента Симеон Цончев създават филма "Училище за надежда", в който  представят дейността на "Димитър Екимов".

"Искаме чрез филма да помогнем на училището, защото вярваме, че всяко дете трябва да учи и живее в добри условия, за да може само да определи бъдещето си. Направихме позитивен филм, който се гледа на един дъх и е огледало на живота в това невероятно място!", споделят авторите.

Снимка 685230

Източник: 8pm

Вече стартира и дарителска кампания, чиято цел е да се събере сумата от 1.5 милиона лева, които ще послужат за разширяване на легловата база и приемане на още 25 деца от крайно бедни семейства, както и за цялостна издръжка на училището за една календарна година.

"Училище за надежда" е в кината от 1 ноември